Как норвежци поканиха Елън Мъск на кафе

С рекламна кампания, насочена към целева група от само един човек, норвежкия стартъп Easse покани със забавен клип Мъск на „едно кафе, което може да промени света“

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Покрай огромния медиен шум у нас, създаден от изявения от Елън Мъск интерес към Белоградчишките скали, поканата към него да ги посети от министъра на туризма и вълната от мемета, която това породи в родното интернет пространство, redlink ви предлага да видите една кампания, обиколила световните медии по-рано през годината.

Базираната в Ставангер, Норвегия компания за зарядни устройства за електрически превозни средства Easee, покани Илон Мъск на чаша кафе с кампания в Twitter, насочена към специфична целева група – само един човек. Когато разбират, че в края на август 2022г Илон Мъск ще присъства на конференцията ONS 2022 в Ставангер - една от най-важните световни конференции за нефт, газ и енергия, основателите на Easee решават да поканят Мъск на кафе, защото според тях „когато сте компания за зарядни устройства за електрически превозни средства, кой знае какво може да произлезе от свързването с Мъск?“.

Easee е основна през 2018 г. от Йонас Хелмикщол и негов приятел с амбицията да създадат най-малкото зарядно устройство за електрически превозни средства в света, което се приема много добре от пазара. Компанията има офиси в три европейски държави и изнася в 17 европейски страни. Освен зарядните за електромобили Easee работят и върху други проекти като товарни роботи и електрически автомобили и както е обичайно при стартъпите, винаги търсят нови партньори и финансиране. Когато разбират, че Мъск ще присъства на конференцията на ONS 2022 в родния им Ставангер, от компанията се надяват да имат възможност да установят контакт с него.

Но как може да се привлече вниманието на един от най-влиятелните хора в света? Easee залагат на познаването на характера на Eлън Мъск и комбинация от хумор и добре обмислени детайли. Силното его на Мъск е добре известно на всички, така че поканата за кафе от основателя на Easee, Йонас Хелмикщол е отправена под формата забавно видео за манията на града и основателите на Easee по самия Мъск. Във видеото екипът на Easee превръща своя идиличен провинциален град Jørpeland в измислен град „Musk City“. В Мъск Сити, всички разбира карат Tesla, жителите му изстрелват ракети Space X в орбита, носят главата на Тесла като татуировка на раменете си и дават на децата си странни азбучни имена, а статуя на Мъск краси градския площад.Основателите на компанията са и главните актьори въввидеопоканата към Мъск.

„Когато чуете, че Илон Мъск посещава родния ви град, кое е първото нещо, което правите? Вие го каните на кафе разбира се! Така че, когато чухме, че той идва в Ставангер, Норвегия, трябваше да действаме“, казат от Easee на специално създадения уебсайт musk-city.com.

„В края на краищата ние, норвежците, силно вярваме в силата на разговора и знаем, че чаша добро кафе прави чудеса, за да разчупи леда.“

В следващ туит норвежците от Easee питат Мъск кога ще кацне със своя самолет. За него вече е запазен стол, а на заден план кафето се подгрява.

Кенет Бьерга, ръководител на PR – Nordics, коментира: „Това е нашата бизнес покана към него. Знаем, че тази идея е напълно луда по много начини, но мисленето на Easee винаги е да отидем по-далеч – и да бъдем по-смели.“

Въпреки че кампанията на Easee, насочена само към един човек, обиколи света и донесе популярност на компанията, самият Мъск така и не се отзовава на поканата им.

У нас (засега) няма специално разработена кампания за покана към Мъск да посети България, но както се вижда колкото и да е остроумна една кампания, това не гарантира нейната ефективност. Остава ни да се надяваме, че Мъск все пак ще потвърди интереса си и наистина ще има визита у нас през 2023.