DOVE се ангажира да не използва AI модели вместо истински жени в комуникацията си

Марката отбелязва 20 години от стартирането на Real Beauty и разширява ангажимента си към истинската красота отвъд реалния свят с нова глава от The Self Esteem Project

от Redlink
DOVE  няма да използва AI модели в комуникацията си

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Преди 20 години Dove показа на света как изглежда красотата, когато е истинска. През 2004 г. марката започна с една стряскаща истина; Само 2% от жените в световен мащаб се смятат за красиви. Оттогава насам Dove предприе редица действия, за да направи положителното преживяване с красотата достъпно за всички, като предизвиква обществото, медиите и самата индустрия за красота да разширят представителството си, да бъдат прозрачни по отношение на дигиталното манипулиране на изображения и да се изправят пред вредното въздействие, което нереалистичните стандарти за красота оказват върху жените и момичетата.

Отбелязвайки две десетилетия „Истинска красота“, Dove се ангажира да продължи да предприема действия за премахване на токсичните стандарти за красота и да продължи да отстоява "истинската красота", като стане първата марка за красота, която се ангажира никога да не използва AI вместо реални хора в рекламата си.

"Въпреки 20-годишната работа за разширяване на дефинициите за красота, жените се чувстват по-малко уверени в собствената си красота, отколкото преди десетилетие", обяснява д-р Филипа Дидрихс, изследователски психолог в Центъра за изследване на външния вид в Университета на Западна Англия и експерт по образа на тялото. "Представителството е по-важно от всякога. Тъй като AI технологията продължава да се развива, става все по-трудно да се направи разграничение между това, което е истинска красота и това, което се произвежда от AI. "

Новата кампания на марката, The Dove Code (Кодът на Dove), създадена от независимата бразилска агенция SOKO, посочва стереотипите в компютърно генерираните изображения и предефинира красотата в дигиталната ера. Видеото „Кодът на Dove”, продуцирано от Saigon и режисирано от Juliana Curi, показва на фона на добилата популярност покрай филма „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ песен "Pure Imagination" истински резултати от работа с AI инструменти с показаните подсказки. С видеото марката не само изразява ангажимента си никога да не използва AI, за да замени истинските жени в своите реклами, но също така въвежда и „Real Beauty Prompt Guidelines“ (Гайдлайн за подксакзи за истинска красота) – лесни за използване насоки как да се създават изображения в най-популярните генеративни AI програми, които са по-представителни за истинската красота.

Dove отчита, че широкото навлизане на генеративния AI става все по-трудно да бъде пренебрегнато на фона на скока на интереса към софтуери като ChatGPT. Вътрешно проучване на марката разкрива, че 24% от жените в САЩ и 41% от американските момичета са съгласни, че използването на AI за създаване на различни версии на себе си може да бъде овластяващо. Така че Dove се надява, че може да насочи тези ентусиасти в правилната посока с пускането на Real Beauty Prompt Guidelines, които споделят приобщаващ език, за да извлекат максимума от популярните генеративни AI програми като Midjourney и DALL-E.

За да се повиши осведомеността за кампанията Dove привлича известни лица за посланици на кампанията, сред които са Реба Макинтайър, Дрю Баримор, актьорът Бийни Фелдщайн и други. По насоките за подсказки към AIза истинска красота, както и по активите на кампанията за социалните медии и дигитална външна реклама, марката работи с от Media.Monks.

Прес-съобщението и рекламата "The Code" се позовават на прогноза, която твърди, че 90% от онлайн съдържанието ще бъде генерирано от AI до 2025 г. Докато Dove отчита известен напредък в разширяването на определенията за красота от 2004 г. насам, марката подчертава, че все още има много какво да се промени. В партньорство с подразделението DXI на Edelman, Dove публикува доклад, озаглавен "Истинското състояние на красотата", базиран на проучване с над 33 000 респонденти в 20 страни. Според резултатите от проучването, над 1 от всеки 3 жени в САЩ биха се отказали от една година от живота си, за да постигнат идеален външен вид или тяло. Проучването показва, че докато идеалите за красота са се развили през годините, за да бъдат по-приобщаващи по отношение на расата, ориентацията, пола и размера, списъкът с идеали за външен вид нараства и е невъзможно да бъде изпълнен - от това да изглежда здрав (81%) до слаб (72%), да имаш малка талия (69%), като същевременно има извивики (59%). Всъщност 2 от 3 жени вярват, че от жените днес се очаква да бъдат физически по-привлекателни, отколкото е било поколението на майка им. Една от най-големите заплахи за представянето на истинската красота е изкуственият интелект. Възходът на AI е заплаха за благосъстоянието на жените, като 1 от 3 жени изпитват натиск да променят външния си вид поради това, което виждат онлайн, дори когато знаят, че е фалшиво или генерирано от AI.

"В Dove търсим бъдеще, в което жените да решават и да декларират как изглежда истинската красота – не алгоритми. Докато се ориентираме във възможностите и предизвикателствата, които идват с новите и нововъзникващите технологии, ние оставаме ангажирани да защитаваме, празнуваме и защитаваме Real Beauty. Обещанието никога да не използваме AI в нашите комуникации е само една стъпка. Няма да спрем, докато красотата не стане източник на щастие, а не на безпокойство за всяка жена и момиче", обясняваАлесандро Манфреди, главен маркетинг директор на Dove