Доброто старо уникално предложение за продажба в стратегията на Apple

За една марка да определи уникалното си предложение за продажба (Unique Selling Proposition), което aктивно я отличава от конкуренцията, винаги е добра стратегия.

от Redlink
Доброто старо уникално предложение за продажба в стратегията на Apple

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Когато една марка базира комуникацията си на уникално предложение за продажба (Unique Selling Proposition), което aктивно я отличава от конкуренцията, това винаги е добра стратегия. Така марката е по-актуална от всякога в постоянно развиващия се пазар с все по-широка конкуренция.

Именно на уникалното предложение за продажба на марката е базирана комуникацията, която избират Apple за кампанията им "Поверителност на iPhone". То осигурява на марката място в съзнанието на потребителите, което я разграничава от преките и непреките ѝ конкуренти.

По принцип обещанието за уникалност отговаря на въпроса: "Какво предлaгате, което е различно от всички останали?" и представлява истинската причина, поради която някой трябва да купи дадена марка, дори ако тя е по-скъпа или по-неудобна. Изборът на правилната функция за базиране на комуникация не е лесна задача, но веднъж открито, уникалното предложение осигурява добавена стойност и за марката, и за потреблителите и играе основна роля в брандирането на продукта.

Ето например уникалното предложение за продажба на бонбонките M&M's: "M&M's. Топят се в устата, не в ръката", направено през 1940 година от Росър Рийвс, създател на стратегията за уникално предложение на марката. Простото обещание, че "не се топи в ръката" е валидно и до днес. Още тогава Рийвс смята, че става все по-трудно марките да се диференцират, предвид непрекъснатото разширяване на пазарите, конкуренцията и намирането на "собственото пространство" във въображението на потребителите, което да подчертава уникална характеристика, все още неизползвана от други марки. Друг класически пример е USP на цигарите Lucky Strike It's Toasted (Препечен е), което се появява във време, в което тютюневите компании вече не могат да се основават върху „положителните ефекти“ на тютюнопусенето и трябва да идентифицират нови характеристики, на които да основават комуникацията си.

Истинското, ефективно, уникално предложение за продажба е това, което може да се защити и е повече от слоган – това е позицията на компанията на пазара и целта, която иска да постигне в съзнанието на потребителите.

Apple демонстрират това с отличната си кампания "Privacy on iPhone". Ироничен, лек и забавен е избраният тон, с който Apple комуникира деликатния проблем.

В първия спот главният герой е младо момче, което е преследвано от все повече хора всеки път, когато извършва ежедневно действие. Хората представляват събраните данни, които после могат да бъдат продадени на други компании. Като просто отказва съгласие в известието на смартфона си, момчето кара всички любопитни погледи да изчезнат, докато остане само.

Вторият спот е в същата посока като тук героят е момиче, чиито данни се продават на търг, докато не натисне "отказ" и купувачите на данни не изчезнат един по един.

Защитата на поверителността е тема, която е все по-често обсъждана в света на технологиите. Apple обаче изглежда, че искат да се позиционират като "лидер" в защитата на поверителността, като подчертават характеристика, която липсва при конкурентите, а това е уникално предложение за продажба. Продуктът не се споменава, не се демонстрират функции, които сме свикнали да виждаме (камера, приложения), марката се занимава само с един единствен аргумент, който е силен, защитим и ценен за потребителите: „Поверителност. Това е iPhone.”

За да подчертае допълнително позиционирането, марката променя и логото в последния кадър на рекламата – известната ябълка се превръща в катинар, подчертаващ още веднъж важността на поверителността.

Как да изберем печелившо уникалното предложение за продажба? Според теорията на Рийвс марката трябва да следва няколко прости стъпки: да избере полза която не се предлага от конкурентите (или да я съобщят първи) и тя да е толкова важна, че да тласне потребителите към покупка. Ключовото е да се изследва добре целевата аудиторията, да се посочи само една полза (независимо, че един продукт със сигурност има повече от една печеливша характеристика), но най-сложната част от процеса е изборът на аспект, който да не обърква потребителя и да осигури силна асоциация с маркта.