AQKA подарява ремонти за Коледа

AQKA този празничен сезон празнува подновяването и обновяването с FIXMAS.gift - AI задвижван направи-си сам асистент, предлагащ решения за ремонт на всичко

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всеки празничен сезон е време на огромни потребителски разходи, което води до увеличаване на финансовото напрежение за хората по целия свят. На фона на безпрецедентното покачване на разходите за живот, семействата по света могат да очакват да похарчат до 24% повече за Коледа в сравнение с 2022 г. според проучването на WorldRemit за 2023 г., като един на всеки четирима възрастни във Великобритания вероятно ще се обърне към схеми за купуване на изплащане, за да може да си позволи да празнува Коледа. Също така се очаква един от всеки трима австралийци да ползва кредити за празниците, а 25% от американците все още изплащат празничен дълг от миналата година. Този модел на прекомерно харчене и потребление, съсредоточен предимно върху нови покупки, пренебрегва потенциала на съществуващите артикули, допринасяйки за културата за еднократна употреба и увеличава замърсяването на околната среда с отпадъци.

Компанията за дизайн и иновации AKQA, пусна своята годишна празнична картичка, с която отбелязва ремонтите и подновяването като представи Fixmas.gift – екологично съзнателен асистент "Направи си сам", задвижван от изкуствен интелект, наречен Fixie, предоставящ решение на едно гише за ремонт на всякакви неща. Fixie е интуитивен AI асистент с основа в обширната база данни за ремонт с отворен код на iFixit.com, който дава възможност на всеки да удължи живота на своите обичани и износени вещи.
Fixie осигурява приятелски и интерактивен чат интерфейс, чрез който може да насочва хората във всички видове ремонтни процеси. Независимо дали представя инструкции стъпка по стъпка, предоставя полезни съвети за поддръжка или посочва опциите за изхвърляне, подходящи за планетата, Fixie дава най-добрия подарък от всички: позволява на ценните предмети да бъдат обичани отново. Освен техническата поддръжка, Fixie служи и като мотивационен спътник, подчертавайки сантименталната и екологична стойност на ремонта.

Аджаз Ахмед, основател и главен изпълнителен директор на AKQA, казва: "Fixmas въплъщава духа на празниците с дара на обновлението. Нашият AI-задвижван спътник Fixie насърчава поправянето, ремонта и удължаването на живота на ценните вещи, за да се намали загубата и да се запазят ценните ресурси. Това е подаръкът, който продължава да дава."

Fixmas не е само за Коледа. Предизвиквайки разговор, ориентиран към устойчивостта по време на празничния сезон, и подкрепяйки движението за право на ремонт, това е движение за по-осъзнато подаряване. Чрез насърчаване на ремонта вместо подмяната, Fixmas ни свързва отново с това, което е най-въздействащо по време на празниците: грижа, размисъл и подаряване с внимание.

Идеята за създаването на Fixie се ражда, когато AKQA решават, че искат да помогнат за прекъсването на постоянния цикъл на прекомерни разходи и прекомерно потребление, което допринася за културата за еднократна употреба на обществото.

Fixmas оживява чрез затрогващ празничен филм, който се върти около подаряването на ценни предмети, които случайно са били счупени на собствениците им на Коледа. Филмът е създаден в партньорство с многократно награждавания нов режисьор Тео Джеймс Крекис и наградената продуцентска компания Knucklehead. Автентичната кинематография и натуралистичното осветление поставят публиката в света на героите, позволявайки им да се представят в кадър, вместо да налагат настроение от камерата. Бавните мащаби създават усещане за предчувствие, преди да се случат злополуките, усилвайки чувствата на всеки герой.
За да поправите нещо за някого, се изисква време, отдаденост и търпение – пълна противоположност на нашите забързани удобства. Но ремонтът също е акт на грижа за себе си и планетата, като помага да се намалят прекомерните разходи и отпадъците. Надяваме се, че Fixmas вдъхновява мнозина да помогнат на своите близки, себе си и планетата, като дарят ремонтиранподарък тази година.“ Казва Адам Грант, директор иновации, AKQA