Големите марки публикуват два пъти повече Instagram Stories през 2021 година

Socialinsider анализира 962 402 Instagram Stories и тяхното представяне в периода януари 2020 г. - октомври 2021

от Redlink , Източник: Socialinsider
Големите марки публикуват два пъти повече Instagram Stories през 2021 година Снимка: Tofros.com from Pexels

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Instagram Stories са топ функция на Instagram, която спечели потребителите от мига на първото ѝ интегриране в платформата. За момента Instagram Stories са най-конвертиращият тип реклама в Instagram, така че не е чудно, че все повече и повече марки променят стратегията си и започват да стават по-проактивни и креативни с процеса на създаване на истории в Instagram.

Компанията за социални анализи Socialinsider анализира 962 402 Instagram Stories и тяхното представяне в периода януари 2020 г. - октомври 2021 г., за да помогне на брандовете да бъдат максимално ефективни при използването на платформата в своите маркетнгови активности.

Анализът на Socialinsider показва как различните марки използват Stories в Instagram през 2021 г.:

– Марки с под 5 хиляди последователи публикуват средно 5-6 истории в Instagram Stories (само с една повече в сравнение с миналата година);

– Марки с между 5-10 хиляди последователи публикуват средно 7-8 истории в Instagram Stories (само с една повече в сравнение с миналата година);

– Марки между 10-50 хиляди последователи публикуват средно по 15-16 Instagram Stories на месец;

– Марки между 50-100 000 хиляди последователи имат средно публикуване от 28-29 Instagram Stories на месец;

– Марки между 50-100K публикуват средно 49-50 Instagram Stories на месец, което е повече от два пъти повече, отколкото миналата година.

Това е донякъде разбираемо, тъй като колкото по-голяма е марката, толкова по-голям е бюджетът, инвестиран в маркетингови инициативи. Въпреки това дори при по-малките акаунти, които имат по-ниско увеличение на средния брой публикувани Instagram Stories, тенденцията за публикуване на повече истории в Instagram е очевидна. Това означава, че по-малките фирми разбират колко важни са Instagram Stories за създаването на ангажирани общности.

Една от причините, поради които Instagram Stories са толкова успешни сред потребителите на платформата по целия свят, е тяхната характеристика (както подсказва и името им) - разказването на истории. Чрез Instagram е по-лесно за клиентите да опознаят по-добре марките, а благодарение на многото креативни функции, които платформата е предоставила за Instagram Stories, взаимодействието между марката и клиента става много по-забавно и интересно. Но все пак, колкото и да обичат потребителите на Instagram истории, публикуването на твърде много от тях може да се разглежда като спам, отблъскващ аудиторията.

Публикуването на до пет материала на ден гарантира процент на задържане от над 70%

Що се отнася до навиците на потребителите да гледат истории в Instagram, повечето марки се борят с намирането на достатъчно интересно съдържание, за да може публиката им да не превърти напред или да излезе от профила след гледане само на първата история.

Според анализа на Socialinsider, видео сторитата в Instagram имат процент на докосване напред от 0,80% по-нисък от този на сторитата с изображения, което означава, че са по-успешни в привличането на вниманието на зрителя и поддържането на интереса.

Instagram изчислява процента на излизане като процент от импресиите, които напускат историята, като затварят Instagram Stories. Най-високият процент на излизане се случва в рамките на първите три истории, след което значително по-малко зрители напускат. При по-малките Instagram акаунти (до 5K последователи), зрителите на Instagram Stories гледат до 11 истории, преди да излязат. При марките с повече от 100 000 последователи има средно само седем гледани сторита, преди потребителите да излязат.

Instagram Stories с изображения леко превъзхождат видеоисториите по отношение на обхвата (reach).

Instagram Stories имат по-нисък обхват (reach),в сравнение с публикациите във фийда. Въпреки че нуждата от повече Instagram Stories е оправдана, като се има предвид фактът, че те са достъпни само за 24 часа, мениджърите на социалните медии не трябва да пренебрегват и фийда на марката в Instagram.

Като сравняват средния обхват на Instagram Stories с публикациите във фийда на марката, Socialinsider откриват, че през повечето време през 2021 историите в Instagram достигат само половината от хората, до които достигат обикновените фийд публикации в рамките на фен базата на марката. Socialinsider съветват брандовете, независимо от многото предимства от използването на истории, да не пренебрегват фийда и да се опитват да създадат качествено съдържание и за него.