TikTok не е сред топ 3-те предпочитани от бизнеса платформи за разпространение на видео съдържание през 2024 г. според проучване на Munch

Kонстатациите от годишния доклад на Munch представят прозрения за оптималното използване на кратки формати на видео съдържание от страна на бизнеса

от Redlink
TikTok не е сред топ 3-те предпочитани от бизнеса платформ Снимка: Mudassar Iqbal/ pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Основаната през 2021г. в Израел Munch е авангардна платформа за автоматизация, която помага на бизнеса да увеличи максимално възвръщаемостта на инвестициите си в съдържание в социалните медии. Използвайки AI, Munch без усилие превръща дългите видеоклипове в завладяващи клипове за социални медии, които ангажират аудиторията и помагат на брандовете да са в крак с дигиталните тенденции.

Munch публикуваха годишния си доклад State of short form video 2024 (състоянието на кратките видеа през 2024г), който разкрива как този най-бързо развиващ се маркетингов канал е еволюирал в задължителен, както за големия, така и за малкия бизнес. След анализ на милиони видео часове, създадени от над 500 000 професионалисти по съдържание по целия свят, докладът представя ключови прозрения за използването на кратко видео съдържание и как бизнесът може ефективно да го използва в маркетинговите си стратегии, за да поддържа стабилно присъствие в социалните медии.

Потребителите днес гледат повече видеоклипове от всякога и търсенето на видео съдържание в кратка форма бързо се е увеличило, като 66% намират този тип съдържание за най-ангажиращо. За маркетолозите тази промяна извежда кратките видеоклипове на преден план в създаването на съдържание поради способността им да привличат вниманието на аудиторията и да стимулират ангажираността.

Докладът на Munch показва, че видео съдържанието вече не е просто опция, а абсолютна необходимост за бизнеса и марките, които се стремят към успех. Докладът разкрива изненадваща тенденция в предпочитанията към платформите на социалните медии за разпространение на видео съдържание и как се различават те между бизнеса и създателите. Докато фирмите предпочитат Instagram и Facebook, като съответно 42% и 26% използват тези платформи за своите маркетингови нужди, създателите на съдържание показват различен модел, като 43% предпочитат YouTube и 30% Instagram. Изненадващо, само 11% от създателите използват TikTok за споделяне на съдържание, а за бизнеса TikTok дори не се нарежда сред първите три избора на платформа. Това е забележителен пропуск за TikTok, подчертавайки предизвикателствата пред платформата и по-ниската ѝ възприемана стойност, в сравнение с по-утвърдените платформи като Instagram и YouTube.

Отразявайки широкото използване на видео маркетинга от бизнеса, изследванията на Munch показват разнообразното му използване от различните по големина компании. От компаниите, използващи кратки форми на съдържание само 8% са големи фирми, като по-голямата част са малки (70%) и средни бизнеси (22%). Това показва как видео маркетингът се е превърнал в незаменим инструмент за достигането до и ангажирането на различни аудитории.

Въпреки нарастващата им популярност обаче, доста компании срещат трудности да направят вирусни видеоклипове и често разчитат на отнемащи време решения, за създаването на кратки форми на съдържание. Докладът на Munch установява, че ключът към успешните видеоклипове се крие в темпото от 150 думи в минута, както и в участието на 2-3 говорители, за да се осигурят разнообразни гледни точки и дискурс. Освен това, оптималната дължина за максимизиране на ангажираността на зрителя е около 40 секунди.

"Става все по-ясно, че организациите, които нямат ясна представа как да използват краткото съдържание, за да запазят силно онлайн присъствие, ще изостанат.“ казва Орен Кандел, главен изпълнителен директор и съосновател на Munch. "Тъй като обхватът на вниманието се свива и количеството съдържание нараства, потребителите все повече изискват висококачествени, ангажиращи, персонализирани видеоклипове, които наистина резонират. Виждаме все повече и повече технологични решения, които помагат на компании от всякакъв мащаб да създават съдържание с кратка форма по достъпен и навременен начин. Използването на такава технология е от решаващо значение за маркетолозите да създават кратки клипове, за да се ангажират с аудиторията си, да водят разговори и да изграждат трайна познатост на марката. "