Трите грешки в търсенето на ефективност

Ефективната комуникация на марките не може да пренебрегва масовите медии, посочва в своя анализ за WARC Алекс Мърел от Epoch.

от Redlink , Източник: WARC
Трите грешки в търсенето на ефективност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

„Половината от парите, които харча за реклама са излишни. Проблемът е, че не зная коя е тази половина.“ Прочутата дилема на Джон Уонамейкър в днешно време се решава от маркетинг специалистите като парите се пренасочват все повече към комуникация с по-измерим ROI (възвръщаемост на инвестициите). В своя анализ за WARC Алекс Мърел, стратегически директор в Epoch отбелязва, че това е грешка, защото вместо да увеличават влиянието си, рекламодателите се концентрират в това да минимизират загубите си.

Традиционните, масови медии се разглеждат като лукс, защото са широко разпространени, към тях има привикване от потребителите, стигащо до пренебрегване, и са скъпи. Всъщност масовите медии са инструмент за подсилване на марката и нейното представяне пред потребителите. Това се доказва чрез оборване на три хипотези или грешки в оценката за масовите медии:

Грешка 1: Масовите медии са губещи, защото са лошо таргетирани
Известно е, че комуникацията в масови медии достига до много хора, които не са таргет на продукта, но също така и до много, които са. От друга страна част от хората, които не са целева група на продукта в дадения момент, могат да станат някой ден и те придобиват представа и желание да притежават дадената марка в бъдеще. Масовите медии освен това показват на хората, че рекламата е публична и е видяна от много (други) хора, което Кевин Симлер нарича „културен отпечатък“. Този ефект е видим когато рекламата се излъчва не само за един човек, а пред голяма аудитория, което именно е ефектът на масовите медии.

Грешка 2: Масовите медии са губещи, защото хората ги пренебрегват
В своята презентация за вниманието професор Карен Нелсън-Фийлд показва, че видео в инстаграм се гледа с внимание по време на 89% от продължителността си, а линейната телевизия само 35%. Прави ли това телевизията неефективна? Не, защото редица изследвания доказват, че хората запомнят продукти от рекламите и знаят марките без изобщо да се сещат, че някога са виждали реклама. В своята книга доктор Робърт Хийт доказва, че изгледаната с внимание и анализирана реклама преминава след това в краткосрочната памет, докато периферно усвоената и не-анализирана информация остава в дългосрочната памет. Според него най-успешните реклами на света са не тези, които са най-обичани или мразени, а онези, които са „прелъстили“ подсъзнанието и действат без дори да помним, че сме ги видели.

Грешка 3: Масовите медии са губещи, защото са скъпи
Според Digiday за цената на 30-секунден клип в Super Bowl може да се купят 2.5 милиарда импресии в Snapchat, 1.7 в Instagram и 625 милиона в Linkedin. Ясно е, че Супер Боул е изключително скъп, сравнен с дигиталните алтернативи. Алекс Мърел обяснява парадокса на избора на брандовете в полза на скъпата телевизия с примери от теорията на Дарвин за еволюцията на видовете, според която по-атрактивните екземпляри имат по-големи шансове за размножаване, дори ако окраската им е опасна за оцеляването. Така рекламата в Супер Боул оправдава голямата си цена като създава впечатление, което дори два милиарда импресии във фейсбук не могат.

Според проучване на Thinkbox за впечатленията на хората дали един бранд е „висококачествен“, „финансово стабилен“ и „убедителен“, след като са видели реклами в различни медии, подобни впечатления се създават от телевизията съответно 43%, 50% и 58%, а в социалните мрежи процентите са 19%, 21% и 40%. Оказва се, че „неефективната“ медия работи по-добре от „ефективната“.

В заключение Алекс Мърел обобщава, че макар масовите медии да не работят толкова добре за ефективност, те са полезни за бранда и изграждат познаваемост в дългосрочната памет. Традиционните медии не могат да компенсират ниската цена на кампаниите с висока ефективност, но те изграждат представата, че бранда е силен, сигурен и стабилен. И що се отнася до откриващия въпрос, Тим Амблър му отговаря така: „ Излишната част в рекламата е тази, която работи“.