Шест съвета от Kantar за марките в период на криза

На базата на проучванията си за настроенията на потребителите по света, Kantar формулира шест съвета за марките.

от Redlink , Източник: Kantar
Шест съвета от Kantar за марките в период на криза

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучванията на Kantar за настроенията и тревогите на потребителите по света показват идентични поводи за тревога през 2022 година, но с променяща се тежест – войната, инфлацията, климатичните промени, разходите за живот. Нито един от тези проблеми не съществува изолиран. Например войната се възприема като основен двигател на инфлацията, но в по-малка степен допринасяща за цените на енергията, доставките на ресурси и събитията, свързани с изменението на климата.

Големи теми като изменението на климата или войната на другия край на света могат да изглеждат много далечни. Обикновено хората се фокусират върху неща, които са близки до собствения им живот. Нивата на ангажираност, които се виждат в последните месеци показват, че тези неща вече са лични и хората могат да видят значението им за собствения си живот.

Оптимизмът на хората е под натиск и важните житейски планове са в застой. Хората реагират на всичко това много различно: 32% се опитват да не мислят за ситуацията, докато същият процент се стремят към вземане на информирани решения. Какви са посоките за марките в тази ситуация?

1. Намаляване на риска

Първо, да се комуникира намаляване на чувството за риск по начин, който има смисъл за дадената марка - с качество, с нормалност, с дълголетие, с гаранции, с достъп, с достъпност, с безопасност...

2. Подобряване на настроението

По време на пандемията на потребителите постоянно им се напомняше колко труден е животът. Къде е радостта; оптимизмът, който проявяват самите хора; хуморът; енергията; чистото удоволствие от една страхотна марка със страхотна комуникация?

Хората не искат да бъдат вкарвани в състояние на депресия - те искат да бъдат извадени от него. Комуникациите трябва да са полезни или забавни, в идеалния случай и двете.

3. Добавяне на стойност

В момента има огромно изкушение да се намали добавената стойност към предложенията на марките, но уроците от миналите рецесии са много ясни и би трябвало да са широко известни досега. Разделението между нужди и желания става рязко в моменти като този. Но желанието на един човек е необходимост за друг и има много начини да се създаде или поддържа стойност на марката. Марките, които се обезценяват в трудни времена, може да не се възстановят. Проучването на Kantar BrandZ доказва, че силните марки страдат по-малко и се възстановяват по-бързо от слабите.

4. Действия за климата

Това вече не е нишов проблем – това е буквално животрептяща тема и хората започват да действат. Те не знаят какво да правят и се нуждаят от помощта на марките, за да увеличат въздействието си и да направят правилното нещо. Това е огромна възможност за марките, които поемат инициативата.

5. Иновации

Kantar BrandZ показва, че в трудни времена марките, които продължават да правят иновации, растат седем пъти по-бързо от конкурентите. Значимата разлика е ключът към успеха на марката.

6. Смелост

Признаването - както клиентите със сигурност знаят - че бизнесът е част от обществото и света, в който всички живеем, поставя марките твърдо на тяхна страна. Отново и отново се вижда, че хората искат лидерство и не успяват да го намерят на традиционните места, оставайки с ниско мнение за политическата класа и работата на правителствата.