Промените в търговията и ритейла – пет важни посоки

На Nudgestock 2022 Пако Ъндърхил (консултант, писател и академичен психолог) обяснява защо отличният магазин през 2020 година е напълно различен от този през 2022 - защото междувременно настъпиха няколко големи промени.

от Redlink
Промените в търговията и ритейла – пет важни посоки

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

„Въпреки че е важно да разберете къде печелите, някои от най-лесните и важни победи, които можете да спечелите, идват от разбирането къде губите“, казва Пако Ъндърхил. „Можем да влезем в почти всяко търговско пространство или във всяко киберпространство и да започнем да правим някои незабавни – в някои случаи много незначителни промени - като можете да видите резултатите почти веднага“, добавя той.

Ъндърхил идентифицира пет неща, които са започнали преди пандемията, но които оттогава „или са се ускорили, или са се променили“ и за които търговците трябва да са наясно.

1. Връзка с екраните

„Връзката между очите и мозъка се влияе от излагането на нашите телефони, лаптопи, дигитални екрани в контекста на каквото и пространство да се намираме“, казва той. Помислете също така, че очите на хората се приспособяват към променящата се светлина в зависимост от възрастта им – така че начинът, по който 20-годишният човек вижда цвета, се различава от начина, по който го вижда 60-годишният.

В целия свят обаче хората, работещи в дизайнерски студиа, обикновено са под 30-годишна възраст, отбелязва той – което може да е добре, ако сте Abercrombie and Fitch, „но ако сте Tesco или друг голям ритейлър, разбирането на разликата между това как някой вижда на 22 години и начина, по който някой вижда на 60 години, е наистина важен въпрос“, посочва той. „Как виждаме и как възприемаме това, което виждаме?“

2. Ролята на жените

Повече жени, отколкото мъже, завършват колеж, жените са все по-видими в определени професии (напр. фармация), повече жени от всякога издържат семейства. Същевременно „ние живеем в свят, който е собственост на мъже, проектиран от мъже, управляван от мъже – и въпреки това по-скоро жените са нашите най-важни клиенти“.

Когато се движат през търговско пространство „това, което гледат и как го гледат, често е много различно от мъжкия поглед“. Въпросът какво прави света приятелски настроен към жените е важно да бъде разгледан.

3. Ролята на времето

„В нашия постпандемичен свят времето се променя“, казва Ъндърхил. „Мога да застана на вратата на Tesco или Lidl и докато гледам как някой влиза през вратата, почти си представям колко силно тиктака часовникът в него“.

Най-много това важи за жените, изпълняващи много задачи, които работят, грижат се за децата си, опитват се да се справят с училищни проблеми, едновременно и с домакинството – и в това време да напазаруват. „За всеки път, когато влезете в магазин, готов да прекарате известно време в разглеждане и купуване, има точно още един път, в който отчаяно искате само да влезете и излезете“, добавя той. И това е точно толкова вярно за киберпространствата, колкото и за физическите пространства.

4. Какво е глобално и какво локално

Една технологична компания може да продава един и същ софтуер навсякъде по света, „но разликата между мисленето и базата от знания на някой, който влиза в магазин в Дубай, спрямо магазин в Олбъни, Ню Йорк, или в Лийдс, Англия, често е различна “, казва Ъндърхил. „Това не означава, че има безкрайна степен на различия, но означава, че един от ключовете към нашия свят – независимо дали става дума за реклама, дизайн, управление, търговия на дребно, кибер пространство, каквото и да е – е разбирането каква е ролята на локализацията. ”

И тенденциите се променят: ако 20-ти век е бил за разрастване и окрупняване, то в 21-ви век технологията позволява по-малки и по-локални операции да процъфтяват. Той цитира пример с дребни фермери, които намират начини да стигнат директно до потребителите с продукцията си и да прекъсват веригата за търговия на едро. Това, твърди той, е положителна промяна –съкращават се разходите по веригата за доставки и по-бързо се доставят пресни продукти до хората.

5. Променящото се лице на богатството

Все повече хора стават богати благодарение на собствените си усилия – 19 от 20-те най-богати хора по света са спечелили парите си в хода на собствения си живот, вместо да наследят богатство, посочва Ъндърхил – и предположенията за това кой притежава това богатство се променят и включват все по-различни хора.

„Едно от предизвикателствата, пред които сме изправени е, че често, за да продаваме, трябва първо да образоваме“, казва той. Например защо тениска на Primark струва 3 евро, а такава от Harrods струва 30 евро? Има множество фактори – качеството на памука, качеството на производството и т.н., „този процес на обучение поставя интересни предизвикателства пред новото рекламно бъдеще“.

Три неща, в които Ъндърхил вярва „с месиански плам“:

Отговорността и доходността вървят ръка за ръка. „Можем да се чувстваме добре с това, което правим, ако сме сигурни, че се обръщаме към най-доброто у нашите клиенти.“

Осигуряването на добър магазин или уеб изживяване изисква разбиране на взаимовръзката между това, което се продава, как се продава и цялостната бизнес култура. „Има взаимовръзка между маркетинга и операциите, дизайна на магазина, визуалния мърчандайзинг и всички тези неща трябва да бъдат свързани заедно.“

Войните се печелят, когато генералите стигнат до фронта. „Много е важно мениджмънта да обуе обувките с гумени подметки и да отиде да разгледа паркинга, дистрибуторския център и да се чувства комфортно там, където продуктите се срещат с клиентите.“