Потребителите вярват на TikTok, специалистите – не

Проучване на Kantar за доверието в рекламите показва, че оценките на потребителите, от една страна, и специалистите по маркетинг, от друга, се разминават.

от Redlink
Потребителите вярват на TikTok, специалистите – не

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Докладът на Kantar за доверието в рекламата на различните платформи съдържа информация от над 14 500 потребителски интервюта, обхващащи над 290 марки в 23 държави и представляващи над 80% от глобалните медийни разходи. Той включва и перспективата на специалистите чрез интервюта с над 900 висши маркетолози от съответните отдели на рекламодатели, агенции и медийни компании по целия свят.

TikTok остава начело за поредна година в световната класация за доверие в рекламите на големите дигитални платформи. Въпреки, че е класирана като дигитална платформа №1 само в една държава - Тайван - TikTok е водеща световна дигитална платформа на големия и важен пазар в САЩ и е първата или втора класирана глобална дигитална платформа в девет от 22 -те държави, където е направено проучването.

Включването на платформите за електронна търговия в глобалното класиране на рекламния капитал на Kantar за медийни канали и медийни марки тази година илюстрира нарастващото им значение в областта на дигиталната реклама, като Amazon се нарежда на второ място в света сред потребителите и оглавява списъка на четири пазара.

Другите интересни изводи от проучването на Kantar, разгледани от WARC, включват:

Успехът на Amazon и на гиганта за електронна търговия в Аржентина Mercado Libre обясняват защо електронната търговия влиза на трето място по степен на доверие сред онлайн медиите.

Маркетолозите предпочитат канали и платформи, които според тях осигуряват не само надеждна, но и иновативна рекламна среда.

Сред световните дигитални марки Instagram най-добре управлява този баланс, като YouTube, Google и Facebook също са надеждни платформи.

TikTok все още не изглежда заслужаващ доверието на маркетолозите, колкото са за тях по-утвърдените платформи, въпреки че е направил огромни подобрения през последната година.

TikTok остава трайно най-иновативното място за реклами, а по отношение на доревието резултатите му са се удвоили, така че все повече маркетолози вече се отнасят по-положително към планирането на рекламни активности в платформата.

Пабло Гомес, ръководител креативни и медийни проекти в Kantar Сингапур, казва: „За маркетолозите е важно да разберат, че днес платформата е неразделна част от посланието. Те трябва да надхвърлят планирането само на база покритие на аудитория и честота и да направят по-стратегически избор къде искат да се появява комуникацията им. Рекламодателите могат да засилят силата и доверието на своите послания, като изберат подходящата среда.“