Педанти, създатели на спомени и хедонисти – ето ги потребителите на 2024

В своето проучване за потребителите през 2024 година WGSN формулира четири основни профила, към които марките да насочат вниманието си отсега.

от Redlink
Педанти, създатели на спомени и хедонисти – ето ги потребителите на 2024

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучването на WGSN дефинира четири сантимента, които ще доминират през 2024 година и съответно ще определят потребителските профили. За марките, които гледат напред във времето, е важно да знаят към какви хора предстои да насочат посланията си.

Педанти
Изморени от непрекъснатите промени и несигурност за бъдещето, педантите искат да върнат контрола върху живота си и събитията занапред, дори ако това означава да научават първи лошите новини. Проучванията показват, че хората се чувстват по-малко стресирани от лошите новини, отколкото от неизвестността, просто защото информацията им дава контрол.

Това се отнася особено силно за поколението Х. Хората между 40 и средата на 50-те си години са най-голям процент от управляващите бизнеси и вземащи решения, затова е обяснимо, че не обичат изненадите. През 2019 година 68% от изпълнителните директори на компании в САЩ са от поколението Х и оттогава се смята, че са станали дори повече. За тези хора хаосът и резките промени вече не са мотиватор, а пречка за живота под контрол, към който се стремят.

В мъглата на данните – изобилието от данни, с които разполагаме, все повече се превръща в бреме. Според данни на Световния икономически форум интернет потребителите в света са се увеличили с 11% през 2021 година, което означава ръст от по 950 човека на минута. 90% от данните в света са създадени през последните две години. При това обемът им ще се удвоява на всеки две години. Ето защо данните започват да са фактор за стрес, вместо за компетентност.

Умора от промените – след две години на непрекъснати промени, хората просто не искат да приемат повече. Проучване на Gartnet показва, че сравнено с времето от преди пандемията, хората имат 50% по-малко способност да се справят с промени, като това се отнася особено силно до малките промени в ежедневния живот, включително в работата – смяна на екипа или назначаване на нов мениджър.

Свързани със себе си
По-малко отговорности – без деца, съквартиранти вместо гаджета, скачащи от работа на работа и напускащи без предизвестие – едно по-младо поколение заема място в икономиката и я променя според своя сценарий. Рекорден брой молби за започване на частен бизнес са подадени в САЩ през миналата година, а Индия се превръща в третата по големина стартъп икономика. Новото отношение на младите хора към работата и баланса с личния живот ще има много голям ефект върху икономиката.

Работата по време на пандемията предизвика рекордни нива на бърнаут и от там вълна на нихилизъм и отхвърляне сред част от офис работещите, които приоритизират личното си здраве и щастие. В Китай това движение си има име – tang ping – отхвърляне на културата на работене 996 (от 9 до 9 часа, 6 дни в седмицата), дори с цената на базов доход и отлагане на семейството и децата за следващ етап. В Япония също се появява движение „Моята работа/моят начин“, което иска да преосмисли баланса между работа и личен живот.

Споделена собственост – отказът от интензивна работа и преследване на кариера затруднява купуването на жилище и други големи придобивки, така че все по-често те се споделят с други хора, обикновено от същото поколение.

Възнаградена лоялност – само между април и септември 2021 година 24 милиона човека в САЩ са напуснали работа. Работодателите трябва да положат усилия, за да задържат служителите си с гъвкави условия за работа, грижа за психическото здраве и програми за лоялност на служителите.

Създатели на спомени
Този интересен сегмент върви към трансформация на перфекционизма в служебните и социални контакти в полза на свободното време и пълноценното присъствие в настоящето. Първоначалният подтик идва с пандемията, която кара хората да преосмислят своите избори и да се вгледат в миналото си, което невинаги им харесва. Решението е в промяна на настоящето – в изграждането на начин на живот, от който остават хубави спомени, във внимателния подбор на приятелства и ангажименти.

Голямото преосмисляне на връзките, в което влизат и многото разводи около пандемията: в САЩ отчитат 34% ръст на такива за разводи според специализиран сайт за юридически споразумения. Рекордно се повишават търсенията в гугъл на „токсичен приятел“, като хората преосмислят не само брачните си връзки, но и тези със семейството и приятелите. Това освобождава време за онези хора, които са наистина важни и значими.

Семейства по избор – светът все повече се движи към модела на семейства, които са създадени по избор, а не в които човек се е родил. Икономиката на грижа за другите се движи не от семействата, а от самотно живеещите и от хората без деца. В САЩ сред хората между 25 и 54 години 38% са необвързани. В обхвата на тази тенденция са хората без деца и LGBT.

OHIO (only handle it once) – разсейването от служебни фактори пречи една задача да се обмисли и свърши докрай и наведнъж. Време е мисленето върху даден проблем да стане KPI, а разходките за „изумление“ – норма.

Хедонисти
Хибридният потребител – хедонистите са хора, които гледат към дигиталния свят с надежда и използват най-доброто от двата свята. Те плащат с крипто валута за реална вечеря, използват мета-бонус за реални покупки и купуват NFT изкуство, което да показват у дома. Хедонистите опровергават вечния страх от технологиите и от всичко ново.

Web 3 – хедонистите са хората, готови да приемат Web 3 – преминаването от комуникация през определени платформи към напълно децентрализирана мрежа.

Възможностите на "пандемомента" – за хедонистите хаосът от пандемията е възможност за ново начало и за създаване на нещо позитивно, за колаборации онлайн и развиване на творческия потенциал у всеки. И доколкото 93% от потребителите заявяват, че към 2022 година ще са изпробвали поне един вид ново разплащателно средство (безконтактно, биометрично, дигитална валута, QR код) според Mastercard New Payments Index, то потенциално всички потребители са бъдещи хедонисти.