Мястото на рекламата може да е предимство или дразнител

Според скорошно проучване рекламите, с които започва гледането на видео, са по-добри за разпознаване на марката.

от Redlink
Мястото на рекламата може да е предимство или дразнител

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучване, публикувано в Journal of Academic Research с дългото заглавие: „Дразнещо срещу недразнещо рекламиране в услугите за стрийминг видео: Как позиционирането на реклама влияе върху възприятията на потребителите и ефективността на рекламите?“, от екип от университета Уисконсин-Медисън, изследва реклами преди и по средата на видео съдържание, които са прекъсващи и затова дразнещи (започват по средата на сцена, изречение или дума) спрямо тези, които не са дразнещи (започват по време на естествена пауза).

Проучването също така изследва реклами, които се появяват по време на наративно съдържание (като сапунки, комедии и драми) едновременно с такива, които прекъсват ненаративно гледане (готварски предавания, спорт и игри). То установява, че рекламите, които пречат на гледането на видео съдържанието е по-вероятно да дразнят хората и да намалят вероятността те да купят продукта, да посетят уебсайта или да го препоръчат на приятел.

Резултатите от това проучване са важни, защото през 2022 г. приблизително 81% от всички възрастни в Съединените щати редовно използват YouTube. У нас по данни на Httpool платформата за видео съдържание има четири милиона зрители, което я прави най-голямата социална мрежа в България, по-голяма от Facebook и Instagram.

YouTube е платформа, която се поддържа от реклами и инвестициите в нея растат всяка година. Затова е важно да се разбере как рекламите се възприемат от хората, които гледат видео съдържание и дали това влияе върху разпознаването на марката и нагласите към нея.

- Рекламите, които се излъчват в прекъсвания на наративно съдържание като сапунки и драми, са по-дразнещи от тези, които прекъсват спортни или готварски предавания.

- Проучването установява че рекламите, които се излъчват по средата на гледането (независимо дали са дразнещи или не), са по-лошо приемани от онези реклами, които се излъчват в началото.

- Хората са по-склонни да се ангажират с определени поведения като закупуване на продукта, посещение на уебсайт или споделяне с приятел – това, което авторите наричат ​​„съучастие с продукта“, ако рекламите не са дразнещи. В този смисъл, ако рекламата прекъсва съдържанието по дразнещ начин, то е без значение дали се излъчва в началото или в средата.

- Хората си спомнят дадена марка в по-голяма степен, ако рекламата е излъчена в началото на съдържанието.

- Погледнато в обратен фокус, рекламите не оказват влияние върху начина, по който хората възприемат нито съдържанието, което гледат, нито канала, на който то се намира.

Изследването е извършено с представителна извадка от над 500 души. Участниците са гледали видео с търговска реклама (за Aldi и една от неговите марки вода), някои в наративен, други в не-наративен контекст. След като са гледали видеоклиповете, участниците са помолени да оценят както съдържанието, така и рекламите и да отговорят на поредица от въпроси относно своите реакции.