Колко реално печелят ютюбърите от Shorts?

Не много, но повече от другите платформи

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Миналия месец видяхме лансирането на YouTube Shorts в Partner Program и вече се появиха първите резултати от монетизацията на Shorts, споделени от криейтъри. Накратко, резултатите не изглеждат добре, но все пак са много по-добри от настоящите предложения на Instagram за Reels и Creator Fund на TikTok.

Теоретично този модел на финансиране на YouTube изглежда като по-добър начин за монетизиране въз основа на ефективността на видеото, което трябва да доведе до това, че създателите на кратко съдържание получават по-добро и справедливо заплащане за работата си.

Ето един пример: За първия месец Зак Кинг, звезда в YouTube, е генерирал 196 милиона гледания от Shorts, но от програмата е получил само $2918 дял от приходите, което представлява 2 цента на 1000 гледания (PRM). Резултатите на Кинг са реално под 2 цента, но някои създатели споделят и 4 цента РRM, което е малко по-добре.

Кинг отбелязва, че реалният резултат е в добавените предимства в Shorts по отношение на експозицията му и изграждането на марката му: „Когато гледам почти 197 милиона гледания за месец, не гледам изплащането, което получавам от платформата, гледам експозицията и какви са били моите CPM и разходите, за да получа тези гледания. В момента това е изключително ниска цена в сравнение с експозицията, поради което не става дума за изплащане, а за изграждане на марка. Предполагам, че монетизацията на YT бавно ще се покачва през годините и ще е в полза на създателите, но за експозицията числа като тези ще бъдат по-трудни за постигане.“

Засега изглежда, че от Shorts не могат да се печелят сериозни суми и ще остане допълнителен елемент, който може да предизвика интерес към основния канал на създаделя и има по-скоро комбиниран потенциал за монетизиране на приложението чрез Партньорската програма на YT, която в момента е без конкуренция.