Как възприемат телата си българите?

Проучване на GLAMI показва как формата на тялото и собственото възприятие за него влияят на модните избори на българите

от Redlink
 как формата на тялото и собственото възприятието за него влияят на модните избори на българите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Влиянието, което несигурността на хората относно телата им оказва на модните им избори не може да бъде пренебрегнато. Много потребители се борят с множество негативни усещания относно външния си вид, което усложнява изборa им на облекло. Обществените стандарти и завишените идеали за красота, заедно с пропагандираните доскоро от модната индустрия нереалистични стандарти играят ключова роля във формирането на тази несигурност.

С нарастващия брой модни марки, които проповядват екслузивност, разнообразие и безпристрастност в областта на модата, въпросът дали тази еволюция подкрепя самочувствието на техните клиенти остава на дневен ред.

Последното проучване в 9 европейски страни, включително и сред 2461 лица в България, на базираната на AI водещата европейска модна търсачка GLAMI се насочва именно към очертаването на възприятията на клиентите към техните собствени тела.

Перспективата на българите

Въпросите относно типа тяло на българските мъже и жени показват интересен спектър от отговори и заключения.

Почти половината от участниците (49% от мъжете и 48% от жените) се определят с „Нормално тегло спрямо височината си“. Значителна част (35% от жените и 31% от мъжете) определят себе си се като хора с „наднормено тегло/големи размери“.

37% от българските жени потвърждават, че тяхното лично възприятие се променя в различни посоки през целия им живот, докато 38% от мъжете твърдят, че самооценката им се е подобрила с времето. Най-универсалните размери облекло сред българите са Среден (М) за жени и Голям (L) за мъже.

Трансформациите през живота и влиянието им върху образа за тялото

Различните фази на живота оказват дълбоко въздействие върху телата, често предизвиквайки промени, които могат неблагоприятно да засегнат самооценката на хората. От животозастрашаващи произшествия, които ги поставят на легло за месеци, до хормонални промени, свързани със стареенето, различни ключови житейски събития допринасят за несигурността на потребителите по отношение на телата им. При преминаването през такива трансформации, предизвикателството е не само в емоционалното адаптиране към промяната, но и в привикването към налагащите се нови модни избори, които едновременно трябва да отговарят и на личния стил.

За жените, ключови събития в живота, които са повлияли негативно на възприятието относно тялото им, са бременност/раждане (33%), менопауза (18%) и пубертет (14%).

Мъжете посочват пубертета, сериозни болести или травми, както и появата на сива коса, като основни събития в живота, които имат или са имали отражение върху формата на тялото им. Увеличаването на теглото се определя като основна промяна за 61% от жените и 41% от мъжете, идваща от горепосочените промени в живота, което влияе както на възприятието за тялото, така и на модните предпочитания на българските потребители.

Връзката между модата и възприятието на тялото

За жените приемането на тялото и индивидуалният им стил са двата най-значими фактора, които въздействат положително за цялостната картина. Мъжете, за съжаление, са по-засегнати от физическите промени във формата на тялото си. Въпреки това, конкретни части от тялото биват определени като предизвикателство при пазаруване на дрехи, които създават определени притеснения. И при двата пола, коремът заема водещата позиция в тази област, следван от теглото.

Мъжката аудитория като цяло се чувства по-позитивно към тялото си по време на пазаруване, независимо от размера или формата му. Търсенето на модни артикули се превръща в занимание, чрез което хората могат да изразят истински себе си и да се чувстват добре в собствената си кожа. 37% от мъжете са чувстват уверени докато пазаруват, в сравнение с 20% от българските жени, които споделят същото ниво на сигурност за модните си избори. 24% от дамите, участвали в проучването, споделят, че не им е комфортно по време на шопинг поради това, че се чувстват несигурни в тялото си, което допринася за личното негативно възприятие на телата им. От друга страна, само 12% от мъжете се чувстват по подобен начин. Това показва ролята на модната индустрия във формирането на тези усещания.

Ролята на модната индустрия в оформянето на възприятията относно телата ни

На въпроса „Кои части на тялото се стремите да подчертаете, когато избирате дрехите си“ 55% от българските мъже отговарят, че не се стремят да подчертаят нищо конкретно. Това е показателно за здравото възприятие на мъжете за телата им. От друга страна, жените се фокусират предимно върху подчертаване на талията (28%), бюста и задните части (22%) – символи на женственост и очарование през цялата човешка история. Този акцент не само резонира с идеалите за красота, но също така подсилва увереността и самоусъвършенстването на жените, позволявайки им да изразят аспекти от тяхната физика, които предизвикват гордост.

Отговорността на индустрията се крие в добрия пример – създаването на всеобхватни модни колекции, насочени към разнообразни типове тела и форми; сътрудничество с модели, влиятелни личности и звезди, които отразяват разнообразието на потребителите. Тези мерки са ключови за отъждествяването на смислени връзки с изискващите, съвременни хора.