„Съдбата обича пестеливите“ - новата глобална кампания на IKEA

Апокалиптична реклама на IKEA показва малките неща, които всеки може да направи, за да спаси планетата

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Докато през 2019 г. във Великобритания се излъчи първата коледна реклама на Ikea, в която участваха кичозни домашни аксесоари, тази година марката изцяло пропусна празничната суматоха. Вместо това, пренасочвайки рекламните си разходи към усилията си за устойчивост, IKEA навлиза в 2021 г. с еко-фокусирана кампания, която показва приоритетите на марката.

През последните години IKEA непрекъснато се стреми да е все по-зелена, като отделя време и усилия за усъвършенстване на своя подход към устойчивостта. Крайната цел на IKEA е да стане изцяло кръгова като бизнес до 2030 г., което означава, че до тогава 100% от материалите, използвани за създаването на всеки от 12-те хиляди продукти от каталога на марката, ще са направени само от рециклирани и рециклируеми материали.

Шведската марка мебели IKEA затвърждава усилията си за популяризиране на устойчив начин на живот с новата си глобална кампания „Съдбата обича пестеливите“(Fortune Favors the Frugal), създадена с помощта на агенцията Mother London. Заглавието на кампанията „Съдбата обича пестеливите“, е перефраза на популярната латинска фраза „ Audentes Fortuna iuvat” – съдбата обича смелите, използвана като мото на много военни части по света. В основата на кампанията е едноминутен клип, режисиран от Tom Kuntz, започващ със сцена на съставен от боклук астероид, който се движи към Земята и заплашва да я унищожи. Следват кадри от живота на семейства, които предприемат стъпки в ежедневието си, за да намалят отпадъците и да пестят ресурси и енергия. С всяка от тези малки положителни стъпки размерът на астероида намалява, докато се свежда само до една пластмасова бутилка, която попада в двора на едно семейството и веднага е поставена в кош за рециклиране. Рекламата беше излъчена за първи път в Обединеното Кралство и Ирландия на 1 януари и ще бъде използвана и на други пазари по света, включително в САЩ и Холандия.

Освен клипа, кампанията включва външна и онлайн реклама, които представят продуктите на IKEA, които могат да помогнат на потребителите да намалят отрицателното си въздействие върху околната среда, създадени са от рециклирани материали и имат добра енергийна ефективност. Като част от кампанията са създадени и радио реклами, които използват поезия, за да предадат посланието, че „пестеливостта“ е положителна характеристика на хората.

Като част от по-нататъшните си усилия за устойчивост, IKEA наскоро обяви, че тества схема „обратно изкупуване“, която ще позволи на клиентите да заменят старите си артикули за ваучери за покупка в магазините на марката. Освен това IKEA отвори пилотен магазин за мебели втора ръка в Швеция. Също така марката планира да направи 50% от менюто си от храни на растителна основа до 2025 г.