Време е да поговорим за селфитата

Мисията на Dove за борба с негативните ефекти в социалните медии

от Redlink
Време е да поговорим за селфитата

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Dove има дългогодишен ангажимент да създаде свят, където красотата е източник на увереност, а не на безпокойство. Проектът Dove Self-Esteem е създаден през 2004 г., за да помогне на следващото поколение жени да развият положителна връзка с начина, по който изглеждат, така че да не бъдат огрaничавани от свързаната с външния си вид тревожност и да могат да реализират пълния си потенциал. Досега проектът Dove Self-Esteem е достигнал до над 69 милиона млади хора в 142 държави, което го прави един от най-големите доставчици на образование за телесно самочувствие в световен мащаб. До 2030 г. Dove Self-Esteem цели да помогне на 250 милиона чрез своите безплатни, академично валидирани инструменти. Като част от проекта Dove Self-Esteem, марката стартира в Канада кампания за повишаване на осведомеността за това как социалните медии увреждат самочувствието на момичетата от ранна възраст.

Петнадесет години след пускането на емблематичния филм Evolution, посветен на манипулирането на изображения в рекламата, Dove отново с помощта на Ogilvy се занимава с проблема с цифровата обработка на моделите с нов клип, озаглавен „Reverse Selfie“, който показва доколко приложенията за ретуширане могат да изкривят реалността и как младите момичета променят външния си вид за социалните медии. Наричани „селфи поколение“ младите хора днес са по-склонни да страдат от ниско самочувствие в резултат на социалните медии. Проучване, което вдъхновява създаването на клипа „Обратното селфи“, проведено от Dove Self-Esteem Project в Канада, разкрива,че:

80% от момичетата са изтеглили филтър или са използвали приложение, за да променят начина, по който изглеждат на снимки до 13-годишна възраст.
67% от момичетата се опитват да променят или скрият поне една част от тялото си, преди да публикуват своя снимка.
59% от момичетата с по-ниска телесна оценка редовно променят снимките си, преди да ги публикуват в социалните медии.
37% от момичетата смятат, че не изглеждат достатъчно добре, без да редактират снимките си.

Анкетираните момичета заявяват, че ще се чувстват по-уверени, ако изображенията в социалните медии отразяват по-точно начина, по който изглеждат в реалния живот, като 67% се съгласяват, че няма да се чувстват осъдени, а 66% казват, че ще бъдат по-малко притеснени от външния си вид. Шестдесет и три процента от момичетата заявяват, че искат светът да се фокусира върху това кои са те като хора, а не върху това как изглеждат.

От изследването става ясно, че трябва да помогнем на момичетата да се ориентират в социалните медии по положителен начин, използвайки ги повече за себеизразяване и по-малко за валидиране. Въпреки че опасностите от социалните медии са широко документирани, опасенията относно вредата от приложенията за ретуширане и филтрите едва сега започват да се проявяват. Широко достъпни, приложенията за ретуширане насърчават децата да се взират внимателно в собственото си отражение. Но вместо да се възхищават на съвършените им несъвършенства, им се дават инструменти да ги „оправят“. А повечето време прекарано пред смартфона по време на пандемията само влошава нещата.

Професор Филипа Дидрихс, изследователски психолог в Центъра за изследване на външния вид в Университета в Западна Англия и експерт по образи на тялото казва: „Въпреки че някои аспекти на социалните медии могат да насърчат връзката и благосъстоянието, през последните години десетки научни изследвания показват, че социалните медиите могат да повлияят отрицателно на телесната увереност, настроение и самочувствие. Това се случва, когато потребителите прекарват значителни количества време, публикувайки селфита, използвайки редактиране на приложения и филтри, за да променят външния си вид, сравнявайки себе си с другите и търсейки потвърждение чрез коментари и харесвания. Следователно е наложително да помагаме на младите хора да развият умения за навигация в социалните медии по здравословен и продуктивен начин."

Създаден от Ogilvy, „Reverse Selfie“ представя младо момиче, заключено в изкуствения свят на социалните медии. Както подсказва името, клипът е история, разказана наобратно, разкриваща кои цифрови ефекти са били използвани за създаване на изображението и завършва с призив към зрителите да помогнат да се премахнат вредните ефекти на социалните медии върху самочувствието, влошени по време на пандемията. „Обратното селфи е еволюция на съществуваща стратегия, която стартирахме преди 15 години“, обяснява Джо Бейкън, глобален лидер в WPP. Тъй като 30% от родителите казват, че са разговаряли с децата си за натиска на социалните медии, Dove има за цел да мотивира повече хора да проведат тези дискусии предлагайки инструментариум, който ще даде възможност на учителите, родителите и младите хора да разберат онлайн как да се противопоставят на социалния натиск. В своя онлайн „Комплект за доверие“ -32-страничната брошура Dove описва как децата, които прекарват най-много време в социалните медии, се чувстват зле със себе си и как родителите и учителите могат да инициират „разговора за селфи“, за да им помогнат да превърнат социалните медии в по-положително преживяване за децата. Съветите включват стъпки като прекратяване на следенето на акаунти, които не ги карат да се чувстват добре и използване на функциите за поверителност в приложения като Instagram. Dove обединява усилията си и с носителя на награди Грами, мултиплатинена суперзвезда и активистка Lizzo, с общата мисия да направят позитивното преживяване на красотата универсално достъпно за всички.