Unilever и Dove са начело в класацията WARC Media 100

WARC Media 100 е класация, отличаваща най-успешните и награждавани медийни кампании и агенции в света.

от Redlink , Източник: WARC
Unilever и Dove са начело в класацията WARC Media 100

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Unilever и Dove са рекламодател номер едно и бранд номер едно, а обслужващата ги медийна агенция Mindshare и WPP водят класацията за медийни агенции и холдингова група в тазгодишното издание на WARC Media 100.

Класацията е съставена от WARC Creative с цел да насърчи креативния маркетинг, който работи и дава резултати. Годишната класация Media 100 отразява кампаниите, наградени на най-важните глобални и регионални медийни конкурси през 2023 г.

Проследените награди се определят от годишно глобално проучване на панела, в консултация с Консултативния съвет за класиране на WARC, и се съставят чрез прилагане на прозрачната и безпристрастна методология на WARC. Класацията на WARC Media 100 включва 100-те най-награждавани кампании в света за медии, 50-те най-добри агенции, мрежи от агенции, марки, рекламодатели, държави и водещи холдингови компании.

„Някои от най-добрите кампании тази година използват партньорства, за да ангажират и засилят въздействието си върху аудиториите“, обяснява Ейми Роджърс, ръководител на съдържанието в WARC Creative.

„Кампанията на второ място, „Pre Loved Island“, си партнира с британското телевизионно шоу Love Island, за да вкара дрехите втора употреба в мейнстрийма, а аржентинската неправителствена организация Alma работи с футболиста Леонардо Сигали, за да повиши осведомеността за болестта на Алцхаймер. „#TurnYourBack“ на Dove си партнира с 68 инфлуенсъри, включително Габриел Юниън, за да прокара посланието си за позитивизъм към тялото.“

Най-важните позиции в класирането са:

#1 Медийна кампания: „Phone It In“ от PHD Auckland / Colenso BBDO Auckland for Skinny

На първото място с преднина от близо 70 точки е „Phone It In“ от PHD Auckland / Colenso BBDO Auckland за Skinny, телекомуникационен доставчик в Нова Зеландия. Става въпрос за кампания външна реклама, която се мултиплицира като радио кампания. За тази цел Skinny разпространява 34 персонализирани радио скрипта на позиции външна реклама, така че всеки да може да ги запише на мобилния си телефон – безплатно. След това те се пуснат като радио реклами за марката.

#1 Рекламодател в медии: Unilever

Unilever остава на първо място за пета поредна година, увеличавайки разликата между компанията и останалите рекламодатели. Като цяло 28 марки допринасят за общия брой точки, три от които са в топ 50: Dove, Boost India и Vaseline.

Еси Егълстън Брейси, главен директор по растеж и маркетинг, казва: „Пет поредни години медийно превъзходство! Благодарим на нашите талантливи екипи и партньори от агенциите, които продължават да създават иновации в динамичния медиен пейзаж, насърчавайки нашите марки да се отличават на пазара.”

„Огромни поздравления за Dove за лидерската позиция. В нашата мисия да разширим тясната дефиниция за красота екипът успешно заглушава шума в медиите, навлиза в културата на красотата и стимулира въздействие с бизнес резултати.“

Mondelēz International и Anheuser Busch InBev също запазват своите позиции, класирани съответно на второ и трето място.

#1 Марка в медиите: Dove

Най-добре представящата се марка в медиите е Dove, който се изкачва от 8-мо място миналата година. Продължавайки да създава кампании, фокусирани върху предизвикателните традиционни стандарти за красота, пет от нейните кампании са класирани в топ 100, три от които са в топ 10.

#1 Медийна агенция: Mindshare New York

Mindshare New York се издига с 31 позиции, за да оглави класацията на агенциите. 11 нейни кампании за различни марки, включително Foundation to Combat Antisemitism, Vaseline, Tyson и Castrol допринасят за общия брой точки, шест от които се класират в топ 100.

#1 Верига медийни агенции: PHD

След много години на стабилно изкачване в класацията, PHD Worldwide се издига с едно място, за да стане най-високо класираната верига медийни агенции за първи път. PHD Worldwide има 20 агенции, допринесли за общия брой точки, като седем от тях са класирани в топ 50.

Mindshare Worldwide се издига от 4-то място миналата година до 2-ро място, а EssenceMediacom заема 3-то място. Докато повечето от 10-те най-добри вериги медийни агенции поддържат позиции, сходни с миналата година, най-голямо подобрение отбелязва Havas Media Group, която се изкачва с пет места до 7-мо място. Serviceplan оглавява независимите вериги медийни агенции - позиция, която заема от 2021 г.

#1 Холдингова медийна компания: WPP

WPP поддържа позицията си на върха в класацията на холдинговите медийни компании седем последователни години, със седем агенции в топ 50, включително три в топ пет: Mindshare Worldwide класирана на 2-ро място, EssenceMediacom на 3-то и Wavemaker на 5-то място.

#1 Страна за творчество: САЩ

САЩ остават на 1-во място за седма поредна година като най-награждавана държава за медийни кампании. Повече от една четвърт от кампаниите в топ 100 са проведени в САЩ, три от които влизат в топ 10 „#TurnYourBack“ и „Toxic Influence“ за Dove, както и „Lunchabuild This!“ за Lunchables.

Обединеното кралство и Индия също запазват 2-ро и 3-то място, въпреки че разликата между двете е намаляла значително. Аржентина е класирана в топ 10 за първи път.