Въглеродният ни отпечатък като на длан

Намаляването на въглеродните емисии е обща цел на компаниите и на консуматорите. Как марките могат да ни помогнат да намалим въглеродния си отпечатък?

от Redlink
Въглеродният ни отпечатък като на длан

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Посягаме да платим покупките си с карта – плащането е блокирано, защото сме надвишили лимита си – но не кредитния, а този на въглеродния си отпечатък. Поръчваме си обяд, а в менюто пише, че избраната от нас салата е с по-голям въглероден отпечатък от варианта без сирене. Купуваме си обувки, върху кутията е написан „въглеродния рейтинг“ на конкретния чифт.

Това не е картина от далечното бъдеще, а реално съществуващи проекти, готови да станат част от реалния живот на потребителите още тази година.

Do Black Mastercard

Do Black Mastercard е разработка на финтех компанията Doconomy и Mastercard и миналата година спечели в Кан Гран При за креативен e-commerce – награда, която се връчва веднъж на две години. Според журито това е семпла идея, зад която стои много добър рисърч.

Началото на тази идея е резолюция на ООН от 2018 година, която призовава към намаляване на въглеродните емисии с 50% до 2030 година. За целта хората трябва да намалят потреблението и пазаруването, които генерират 60% от въглеродния им отпечатък. „Всички трябва да осъзнаем, че ситуацията е критична и изисква спешни мерки – казва Натали Грийн от Doconomy – с картата Do Black просто няма повече извинения.“

Картата Do Black работи с помощта на апликация, която отчита въглеродния отпечатък на всяка покупка. Когато зададеният предварително въглероден отпечатък на държателя на картата е достигнат чрез натрупването на покупки, транзакцията бива отказана, като специална аларма на телефона предупреждава, че лимитът е достигнат.

Just salad и Stern Solutions Project

Производството на храна е причина за една четвърт от въглеродните емисии на земята. Растителната диета е едно от петте неща, които хората могат да направят, за да намалят чувствително въглеродния си отпечатък. Само в САЩ, ако консумацията на месо се намали наполовина, това ще намали вредните емисии, свързани с производство на храна, с 35%.

Тези факти са известни и все повече хора се опитват да правят отговорен избор, като диетата им е не просто вегетарианска, а „климатарианска“ – тоест изцяло съобразена с опазването на природата. За да улесни клиентите си и да им даде пълна прозрачност при избора на храна, американската верига за бързо здравословно хранене Just salad, съвместно със Stern Solutions Project, са подготвили меню, в което има отбелязан въглеродния отпечатък на всяко предложение. Така например сиренето с животински произход има по-висока стойност на въглеродния отпечатък от растителния заместител и клиента има право да избере най-добрия вариант.

Just salad са първата верига ресторанти в САЩ, които правят подобна стъпка и включват в менюто си не само описание на калориите, съдържащи се в храната, но и въглеродния й отпечатък. Информацията ще бъде добавена в онлайн менютата и в заведенията от веригата след септември.

Adidas и Allbirds

Намаляването на въглеродните емисии е цел, заложена в плановете на много компании, но обикновено доста напред във времето. Adidas имат амбицията да ускорят този процес, като още през пролетта или лятото на следващата година предложат модел, който да има въглероден отпечатък максимално близък до нулата – при това в целия процес, от производството до опаковката и доставката. За тази цел те си партнират с Allbirds.

Последните са компания за устойчиво производство на спортни стоки. От 2019 година Allbirds въвеждат „въглероден данък“ и върху всяка кутия с техни обувки има отбелязан техния „въглероден рейтинг“.

Амбициите на Адидас също са големи – до 2030 година се предвижда да намалят въглеродните си емисии с 30% и да станат напълно неутрални до 2050, като още от 2024 година ще работят само с рециклирана пластмаса.

Пандемията забави или спря доста проекти, свързани с устойчиво производство, но партньорството на Adidas и Allbirds засега се случва по план и се очаква догодина да се появят първите съвместни модели. Според съвместно проучване на The Business of Fashion и McKinsey & Company, след пандемията хората ще предпочитат марки, които ясно заявяват своите ангажименти към опазване на природата. Остава само да им се предложи достатъчно голям избор.