Тренировки за здрав дух

Тренирането на емоциите е новата посока във фитнеса.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Тренировки за здрав дух

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Фитнес марките се обръщат към емоционалното здраве, с което отразяват интереса на потребителите към холистично благополучие и припокриване между психическото и физическото здраве. Сега потребителите включват в режима си физическа активност в търсене на емоционални ползи, а не само физическа тренировка.

В статия за The New York Times психологът Кели Макгониал разяснява това, което тя нарича „тренировка за радост“, съставена от различни упражнения, умишлено подбрани, за да направят хората щастливи. Упражненията – подскачане, протягане, завъртане, разклащане, подскоци от радост и това, което Макгониъл нарича „празнуване“ – са избрани от проучвания върху движения, които предизвикват положителни емоции. Създаден е плейлист, който придружава видеоклипа с тренировката, а провеждането на тренировката съвместно с други хора също има дълбок ефект върху произтичащото от това настроение на трениращия. „Радостната тренировка е само един от начините да повдигнете духа си чрез движение“, пише тя, което е показателно за нова тенденция за движение за щастие, а не за фитнес.

Fitbit вече проследява стреса чрез своите устройства, което също отразява нарастващото внимание на фитнес марките към психичното здраве. Sense 2, който е пуснат през август, включва нов тракер „Body Response“, който следи сърдечния ритъм, температурата на кожата и нивата на пот през целия ден. Когато настъпи промяна в тези норми, Sense 2 изписва известие на екрана си, за да подсети потребителя да помисли върху своето настроение и ситуацията в момента.

Има няколко публикувани проучвания, които разкриват начина, по който фитнесът влияе върху психичното здраве и паметта на човека: „Проследяването на фитнес активностите и промените, свързани с тях, разкрива специфични асоциации между паметта, психичното здраве и физическата активност“ – твърдят изследователите Нотаро, Чен и др. В статията си те предполагат, че ако различните форми на упражнения могат да имат ефекти върху различни части на тялото на човека, „психическите ползи от физическата активност могат да бъдат подобно диференцирани“. Проучването се фокусира върху начина, по който „различните интензитети на физическа активност могат да се свържат с различни аспекти на паметта и психичното здраве“.

Докладът потвърждава, че макар по отношение на състоянието на паметта и психичното здраве резултатите да варират в зависимост от физическото усилие, „физическата активност наистина осигурява неинвазивно средство за манипулиране на умствената активност и психичното здраве“, което означава, че „силовата тренировка може да бъде персонализирана, за да се насочи към конкретна мускулна група или за подобряване на представянето при конкретна физическа задача, подобни принципи могат да бъдат приложени и за насочване към конкретни подобрения в когнитивната годност и психичното здраве.“

Хората се движат, за да усетят радост, а фитнес марките подпомагат способността им да го правят. Намерението хората да тренират, за да се чувстват добре емоционално, а не само физически, може да показва промяна в бъдещето на това, което сега наричаме „фитнес“.