Съвместното творчество е бъдещето на марките

Потребителите и марките си сътрудничат в създаването на ново, по-креативно бъдеще.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Съвместното творчество е бъдещето на марките

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Доскоро метавселената беше основната платформа, в която се развиваха проекти за съвместно творчество между компании и потребители. Сега все повече този тип взаимоотношения се прехвърлят в реалния живот, приближавайки потребителите до марките.

Актрисата Анджелина Джоли обявява навлизането си в сферата на модата с новия си бизнес Atelier Jolie. Тази модна къща дава възможност на потребителите да проектират сами дрехите си, използвайки рециклирани тъкани или вече носени артикули, и има за цел да бъде изключително приобщаваща за заинтересовани творци от всички социално-икономически прослойки.

В съобщението си Джоли нарича марката „творчески колектив“. „Всички колекционираме, ценим и сме повлияни от дизайните, създадени от други хора. Но най-висшата форма на себеизразяване – и вярвам, че най-забавната – е да създаваме за себе си“, пише тя.

Atelier Jolie предоставя платформата като възможност за бъдещите дизайнери да намерят мястото си и изява в силно конкурентното поле на модата. „Дизайнерите често скицират или одобряват дизайни, но шивачите са тези, които създават продукта и с които аз наистина обичам да творя. И все пак тези създатели рядко получават заслугата и уважението, което заслужават.“ Концепцията на марката идва в момент, в който много дизайнери се тревожат за влиянието, което AI ще има върху творческата индустрия. Марката на Jolie връща тази сила обратно в ръцете на онези, които могат да превърнат тези дизайни – който и да е създателят им – в реалност.

„Изграждам място за творчески хора, които да си сътрудничат с квалифицирано и разнообразно семейство от експерти-шивачи, създатели на модели и занаятчии от цял ​​свят.“ Профилът на Atelier Jolie в Instagram, @atelierjolieofficial, има 138 хиляди последователи само една седмица след старта си.

Миналата година няколко марки възприеха нов подход за творчество и създаване, но основно съсредоточен в метавселената. Nike стартира миналата година Dot Swoosh: Web 3 пазар със стимули за VIP лоялност, изграден върху икономика, ориентирана към творците, в която потребителите и дизайнерите могат да участват директно. Forever 21 покани купувачите да подредят свои собствени виртуални витрини в Roblox, дублирайки физически магазини в дигитален формат за продажба на дребно.

Търговците на потребителски и луксозни стоки вече са достигнали граница на насищане на интеракциите с потребителите, отвъд която трябва да предложат форми на значимо сътрудничество и отвъд дигиталния свят.