Работното време в офиса изтече – тръгвайте си!

Да се работи само в рамките на работното време е най-добрата мотивация, според компанията SoftGrid, която задава нова мода в баланса работа-личен живот.

от Redlink
Работното време в офиса изтече – тръгвайте си!

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

„Вашата смяна приключва. Офисната система ще се изключи след 10 минути. МОЛЯ, ОТИВАЙТЕ СИ ВКЪЩИ!!!“

Това е съобщение, инсталирано в офиса на индийската технологична компания SoftGrid по идея на няколко от новопостъпилите млади служители. Предупреждението не е шега – точно в 7 часа вечерта компютрите в компанията се изключват автоматично.

Швета Шукла – изпълнителен директор и съосновател на компанията казва, че предупреждението за края на работния ден е част от политиката на компанията за помогне за по-добрия баланс между работа и личен живот на служителите. По време на пандемията много ог тях са променили навиците си, като работата от къщи е довела до много късни работни часове. Ето защо преди около шест месеца е инсталиран софтуер, който автоматично изключва компютрите на компанията в 19 часа.

Швета Шукла казва, че съобщението е било изненада за служителите и е пуснато нарочно в понеделник, като мнозина са решили, че това е шега или някой е хакнал компютрите. Форматът е избран, за да е по-атрактивен и да се избегне скучен служебен мейл или мемо.

Постът на служителка на компанията в Linkedin за една седмица събира над 400 000 лайка и 7 000 коментара, а самата служителка гостува на BBC.

Някои от коментарите не са положителни – в крайна сметка, ако има натрупана работа, служителите се налага да работят през уикенда. На това компанията отговаря, че не е задължително, те просто могат да влязат обратно в системата веднага, след като компютърът им е изключен. Целта на подсещането не е да пречи на работата, а да подсеща, че работният ден е свършил. И дори ако някои от клиентите не са били доволни – засега не се предвижда промяна.

Инициативата на SoftGrid е част от по-обширна тенденция за привличане на служителите обратно в офисите, в рамките на която се разгръщат различни инициативи, които да направят процеса безболезнен и ползотворен и за двете страни.