Психобиотици

Психическото здраве минава през червата или поне това е последната посока на развитие в комуникацията на пробиотиците.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Психобиотици

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Психобиотици – така се наричат пробиотиците, които могат да донесат специфични ползи за нервната система и започват да привличат вниманието към връзката си с психичното здраве. Тъй като потребителите се стремят да подобрят цялостното си здраве физически и емоционално, марките наблягат все повече на ползите, които здравето на червата може да има върху психическото благополучие на човека.

Seed Health, производител на наградена пробиотична и пребиотична добавка, стартира програма за развитие на червата и мозъка с Axial Therapeutics през юли. Използвайки изследвания от Калифорнийския технологичен институт, марката ще създаде иновативни решения за невропсихиатрично здраве, използвайки пробиотици, свързвайки здравето на микробиома на червата с неговите потенциални ползи при тревожност, стрес и депресия. Като първата лаборатория, която разкрива връзката между чревните микроби и невропсихиатричните състояния, изследванията на Caltech ще бъдат използвани за по-добро разбиране и формулиране на потенциални микробиомни лечения за ползи за психическото и емоционалното здраве.

В публикация от юли д-р Аваниш Агарвал казва пред Forbes: „Ние знаем, че червата въздействат на мозъка.“ „Например знаем, че хората с възпалително заболяване на червата често имат и психологически проблеми.“ Сега потребителите изглежда се обръщат към ползите от чревното здраве в стремежа си към емоционално здраве. Според The ​​Sydney Morning Herald „глобалният пазар на пробиотици е нараснал от 39 милиарда щатски долара през 2016 г. до 58 милиарда щатски долара през 2021 г. Все по-често добавките се предлагат на пазара като повишаващи когнитивната функция, настроението и умствената енергия.“ Медицинските пробиотични марки поемат този растеж с крачка, представяйки тези потенциални ползи за психичното здраве в световен мащаб.

Тайланд и Канада одобриха регистрация през август за нов психобиотик на пазара. Пробиотикът на Bened Biomedical, наречен PS128, твърди, че има „потенциални ползи за неврологичното и психичното здраве, като подобряване на съня и намаляване на симптоми като тези, наблюдавани при тревожност, депресия, аутизъм и болестта на Паркинсон“, според съобщение за пресата. PS128 е показал клинично способност да регулира нивата на невротрансмитери като допамин и серотонин, като по този начин помага за регулиране на редица неврологичните състояния при деца и възрастни.

Базираната в САЩ биомедицинска компания Bened Life, Inc пусна първия си пробиотик за здравето на мозъка през август. Neuralli, формулиран с помощта на същия пробиотичен щам, споменат по-горе ( Lactobacillicus plantarum), посочва от своите 11 клинични проучвания способността да "помага за балансиране на серотонин, допамин, кортизол и други молекули, които влияят на настроението, ума и движението, като същевременно помага за регулиране на здравето на стомашно-чревния тракт", според прессъобщението.

Потребителите мислят за психичното си здраве, тъй като то е свързано с физическото им благополучие. Сега пробиотиците свързват физическото и психическото здраве. От нещо, което в миналото е било добавка за подпомагане на физическото здраве на червата, пробиотиците се развиват в психобиотици, показващи все по-големи умствени и когнитивни ползи.