Пазарът на канабис – агресивност и монопол

Лидерът в категорията Curaleaf разчита на ранна агесивна комуникация, но и на гаранции за пазарен дял, които ограничават малките компании.

от Redlink
Пазарът на канабис – агресивност и монопол

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Регулаторните и законодателни промени по света бавно, но сигурно променят възприятията за канабиса. Последните доклади показват, че Агенцията за борба с наркотиците на САЩ е готова да прекласифицира марихуаната от лекарство от списък I равно с хероина и LSD, в лекарство от списък III като кетамин и някои анаболни стероиди.

Миналия месец Германия премахна канабиса от списъка си с наркотици, като на практика го декриминализира за развлекателна употреба и отвори по-голям достъп за медицински продукти.

„През първия месец откакто германският закон влезе в сила видяхме значително увеличение на броя на потребителите, които влизат на пазара“, казва председателят на Curaleaf Борис Джордан в разговор за стратегията на компанията. Според него да бъдеш „сред първите и агресивен“ е начинът да спечелиш лоялност към марката в развиващите се пазари на канабис, стига разбира се да имаш превъзходни продукти.

Curaleaf е снабдител на медицинска и развлекателна марихуана, който вярва, че еволюцията му от снабдител само в няколко щата в САЩ до търговец в няколко държави с присъствие на 15 пазара е нещо, което отличава бизнеса му от конкурентите. Компанията е пазарен лидер в Обединеното кралство и Европа в своя сегмент.

Компанията твърди, че стратегическите инвестиции, направени през последните години, сега започват да се изплащат: през Q1 международният бизнес е нараснал с 59% на годишна база и с 12% на тримесечна база и е на път да достигне 100 милиона долара през 2024 г.

С развитието на пазара на канабис разпространението на марките на Curaleaf във всички канали става все по-важно. Компанията е изключително фокусирана върху разширяването на глобалния обхват на своето портфолио от марки, включително Select, Grassroots, Curaleaf и 420.

В Германия Curaleaf работи с телемедицински платформи, лекари и аптеки като част от своята програма за популяризиране и продажба на своите марки. „Ние знаем, че да бъдеш сред първите и да бъдеш агресивен е начинът да спечелиш лоялност към марката, стига да имаш превъзходни продукти“, казва Джордан. „Всичко това са неща, които правим, опитвайки се да останем водещи в категорията. Смятаме, че имаме доста силна позиция в момента и виждаме това отразено в числата, които впечатляват.”

Същевременно Curaleaf се разрастват в съседни категории на бизнеса с канабис с асортимент от храни и напитки, готови да бъдат пуснати на пазара през Q3. Curaleaf демонстрира и ангажимент към обещанията за социална справедливост след легализирането на марихуаната в САЩ, включително споделяне на новото богатство на легализираната индустрия с канабис с маргинализираните цветнокожи хора, които са пострадали най-много по време на войната с наркотиците.

Във Вашингтон големите компании за марихуана са представени от организация, наречена United States Cannabis Council, на която Curaleaf е член-основател. Компанията има по-голяма свобода от много други, особено по-малки играчи на пазара. Подобно на други големи американски компании за марихуана, Curaleaf „поддържа оперативна дейност предимно в щати с ограничен лиценз“, докладва компанията в годишните документи за инвеститорите през 2020 г., „… с естествено високи бариери за навлизане и ограничени участници на пазара … което помага да се гарантира, че пазарният дял на компанията е защитен“. Това е друг аспект на бизнеса, който гарантира успех независимо от маркетинга и води до монполизиране на пазара.