Отечество любезно – родният туризъм на фокус

Патриотизъм или принуда от кризата – родината става предпочитана туристическа дестинация. Staycation – почивките около дома без преспиване на чуждо място се превръщат в алтернатива на дългите ваканции. Как родният туризъм може да спечели дългосрочно от тази промяна.

от Вяра
Отечество любезно – родният туризъм на фокус

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Въпросът къде ще пътуваме през 2020 изглежда има все по-ясен отговор. На фона на прогнозите за спад в международния туризъм с 25% (според World Travel and Tourism Council) алтернативите са очевидни. Според проучване на „Галъп Интернешънъл“, проведено непосредствено след извънредното положение, 70% от запитаните българи оценяват потенциала на летния туризъм у нас като добър или много добър. Нещо повече – погледнато през емоционалната призма на патриотизма, процентът нараства дори още повече – 81% смятат, че в тези трудни времена е необходимо всички да подкрепим българския туризъм.
Близо до дома
Очаквано, на първо място са пътуванията в близост до дома. Една трета от хората (проучване на Global Web Index) имат намерение да почиват повече във формат Staycation (съставно на думите от „оставам“ и „ваканция“). Този феномен, роден от кризата през 2008 година и подсилен от екологичните тревоги на средната класа, се състои в прекарване на почивните дни или ваканцията в занимания вкъщи или достъпни на близко разстояние от дома, така че да не се преспива на друго място.
На пръв поглед подобно поведение е много екологично, но всъщност в момента опазването на природата не е пръв приоритет. Повечето хора са водени в решенията си от други съображения, главно икономически – по-голямата част от семействата, които винаги са почивали в чужбина, сега обмислят да останат у дома си.
У нас тази тенденция е особено видима, като от „Галъп Интернешнъл“ отчитат, че броят на хората, които изобщо планират почивка това лято, е намалял три пъти спрямо декември миналата година. Това означава, че близките до дома дестинации ще са особено предпочитани за кратки пътувания през уикенда.
Опознай родината
За радост на родния туризъм, но без негова заслуга, модата на пътуванията в собствената страна е във възход. По данни на изследването на „Галъп Интернешънъл“, ако през декември миналата година един милион и сто хиляди българи са възнамерявали да почиват в чужбина, в края на май броят им е едва триста хиляди.
Безопасността е водещо съображение за хората, които ще пътуват в страната (68% според Global Web Index) или около дома си (65%). Това се дължи на усещането, че собствената държава ще се възстанови по-бързо и по-добре. Това оптимистично мнение се споделя от гражданите на всички държави в проучването. Не е за подценяване и фактът, че пътуванията в страната се отменят по-лесно и е по-удобно да се преговаря в случай, че възникнат непредвидени обстоятелства.


Ориентирането към краткосрочни почивки и близки дестинации е следствие от кризата, но не е сигурно дали ще се превърне в устойчиво поведение. Засега това просто е по-евтино и по-удобно. Много вероятно е привържениците на почивки в чужбина и по-дълги пътувания да се върнат към навиците си при първа възможност. Предизвикателството пред родния туристически сектор е да убеди тазгодишните туристи „по неволя“, че изборът им на по-евтини и близки до дома ваканции е не само по-изгоден, но и по-разумен и интересен, а защо не и заслужаващ втори опит и дълготрайни ангажименти.