Новите соларни технологии

Уредите със слънчева енергия стават все по-съвършени и полезни.

от Redlink
Новите соларни технологии

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Слънчевата енергия е добре известна със своите екологични ползи и дори с ползите си за психичното здраве. Това обяснява защо придобива все по-голяма популярност през последните години. Благодарение на новите слънчеви панели и дизайнерското вътрешно осветление, слънчевата енергия получава нови възможности и прониква в пространства с високи изисквания към дизайна.

Лампите Sunne, направени за окачване на закрито, имитират слънчева светлина и използват слънчева енергия като източник на енергия и в момента се предлагат чрез заявки за поръчка. Холандската марка за осветление Sunne си сътрудничи с Marjan van Aubel, за да създаде лампи, които висят в прозорците и абсорбират слънчевата светлина през целия ден. Лампите са представени първоначално на холандската седмица на дизайна през октомври 2022 г. и светят, използвайки енергията, запазена от фотоволтовите клетки. Лампите са оформени като хоризонтални осветителни тела с форма на хапче с три настройки: Sunne Rise, Sunne Light и Sunne Set, регулируеми чрез приложение за смарт телефон.

Италианската компания за осветление Dyaqua разработва слънчеви панели, които на външен вид наподобяват традиционните керемиди от глина и теракота, за да съчетаят архитектурното наследство и енергийната ефективност в цялата страна. Невидимите слънчеви панели на компанията са направени от монокристални силициеви клетки и нетоксичен керамичен материал за корпуса и ще бъдат използвани за подпомагане на устойчивата поддръжка и развитие на историческите места в Италия. Покривните керемиди в момента са в производство, а бъдещите прототипи са в процес на работа. Всеки панел е изработен занаятчийски, рециклируем и способен да "издържа на високо статично натоварване" и други "атмосферни агенти" според Dyaqua.

Архитектурното студио Carlo Ratti Associati обяви сътрудничеството си с архитекта Italo Rota за създаване на голяма слънчева ферма като център на Световното изложение през 2030 г. Ако изложението се проведе в Рим, структурата ще се превърне в „най-голямата градска слънчева ферма в света“ и ще захранва сайта за изложението. И двете фирми имат за цел да въведат „нов модел за градско развитие“ чрез този широкомащабен пример за споделена и екологична енергия.

Тази екологична енергийна алтернатива получава икономически тласък и в световен мащаб. Според Astute Analytica глобалният пазар на слънчево улично осветление се очаква да достигне 15 716,4 милиона щатски долара до 2030 г. Слънчевата енергия е навлязла в царството на високия дизайн и започва бързо да се отдалечава от първоначалните стандартни и забележими черни слънчеви панели.