Най-смахнатите тенденции на 2022

След криза светът може да завие в най-различни посоки, някои от тях доста неочаквани, но и напълно реални.

от Redlink
Най-смахнатите тенденции на 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Периодите на изолация, дигитализацията, повишеното внимание към здравето и грижата за природата намират израз в странни идеи и подходи, които засега изглеждат като нишови тенденции, но може да имат потенциал за растеж.

Домашни дървета.
Oсиновяването на растения и био-дизайнът вървят към етап, в който всеки човек ще може да участва във възстановяването на равновесието в природата. Тук вече не става въпрос за малки саксии, а за поставянето в офис сгради и апартаменти на големи, отгледани дървета. Архитектът Стефано Боери и агрономката Лаура Гати създават своето студио за „социално залесяване“ в Айндховен, Холандия, с амбицията на балкона на всеки апартамент да се появи по едно дърво и така да променят градовете.

Пазаруване за аватара.
След вече познатите модели B2C и B2B (бизнес към клиента и бизнес към бизнеса) на ред е следващия В2А (бизнес към аватара). В зората на метавселената това как изглежда (и е облечен) аватарът става все по-важен въпрос. Очаква се през тази година бизнесът с оборудване и обличане в игрите (in-game skins) да достигне обем от 50 милиарда долара благодарение на компании като Bitmoji и Genies, които позволяват на потребителите си да променят своите дигитални идентичности по свой вкус. Извън големите платформи като Roblox и Fortnite, вече има много създатели на съдържание, които измислят продукти за аватари и ги продават в социалните мрежи

Безводно миене.
Дефицитът на вода води до различни решения, свързани с почистване без вода. Това е важно с оглед факта, че един от всеки десет човека на земята няма достъп до чиста вода, а в условията на пандемия миенето и почистването зачестяват. Така се появяват ново поколение продукти, които не изискват вода или силно редуцират потреблението й при ползване. Например Swair’s Showerless Shampoo е шампоан, който не изисква изплакване и така според създателите му се спестяват шест галона вода на човек на седмица. Hanni пък предлагат продукт за епилиране без измиване и без вода, така че може да се използва навсякъде.

Охлаждащ текстил.
Технологиите за редуциране на температурата на тялото са известни главно в спорта, където за атлетите се изработват дрехи, които отвеждат потта навън и така охлаждат тялото. Такива разработки имат MIT’s bioLogic, а компании като District Vison’s Air-wear Tech осигуряват охлаждане на тялото чрез собственото му движение. Подобна технология прилага и Ралф Лорън в екипите си за спортисти, с които отборът на САЩ участва в последната олимпиада. Тази тенденция е напълно в унисон с нарастващия проблем с глобалното затопляне, устойчивата мода и персонализацията на стоките. Дрехите, които контролират температурата на тялото могат да станат част от категорията стоки за здравето и персоналната грижа и да са масови в близко бъдеще.

Букле.
Този специфичен текстил, релефно изплетен, става все по-популярен с термина tufted textures и с бързо растящо предизвикателство в TikTok с хаштаг #tuftok. Релефният текстил е част от колекциите на големи компании като H&M, които виждат в него потенциал за ръст. Популярността му се подкрепя и от работата на студентите по мода, но и по живопис, които включват тази техника в работата си. На пазара има не само дрехи, но и килими с букле, както и всякакви продукти за дома (дори огледала). Това е напълно в унисон със стремежа на милениълите и Gen Z да се отличават и да залагат на уникалния дизайн.

Крипто награди.
Спечелването на лоялността на клиентите става все по-трудно, особено за Gen Z и това кара марките да се обърнат към крипто валутите и да ги включат в лоялните си програми, с което запълват уникална ниша от една страна и навлизат в бързо растящия сегмент на крипто пазара от друга. Дигиталните лоялни програми са удобен начин за компаниите да участват в пазара, на който се приема крипто валута. Mastercard анонсираха, че ще интегрират крипто валута към лоялните си програми като опция, която ще позволява на потребителите им да печелят и харчат крипто валута вместо досегашните точки за лоялност. Шопинг порталът Lolli предлага 30% каш бек за пазаруващи с крипто валута. Все повече компании гледат в тази посока и ще се възползват от възможностите за гъвкаво разплащане и дигитални транзакции.

Ферментирала красота.
Желанието за съставки с комплексно действие, които траят по-дълго, стои зад тази промяна в индустрията с продукти за красота. Корейската и японската козметика, известни в бизнеса с имената K- and J-Beauty са в основата на тенденция, прославяна като „Комбуча за кожата“. Става въпрос за продукти с три „П“ – потенциал, проникване и продължителност. Комбинацията от традиционни и нови технологии позволява да се произвеждат продукти с ферментация – познат от векове процес, който в козметиката позволява да се проникне по-навътре в кожата и косата за по-добри резултати. Тази тенденция има своите корени и в общата нагласа към по-холистични решения за красота и устойчивост. Ферментацията на растения, полезни за кожата като ориз, гъби или чай, помага продуктите да живеят по-дълго и оптимизират разходите като удължават срока на годност и периода на употреба.