Мозъчно здраве

GenZ откриват нов начин да подобрят менталното и емоционалното си здраве чрез целенасочено развиване на мозъка си.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Мозъчно здраве

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Стресът от пандемията породи опасения за психичното здраве на хора от всички възрасти, особено на тийнейджърите. Това породи поредица от съзнателни практики и стратегии, които вече придобиват биологичен обрат с усилията на потребителите да нахранят и „поглезят“ мозъците си.

Стресът от локдауна по време на пандемията е състарил мозъците на тийнейджърите до три години според проучване, публикувано в Biological Psychiatry: Global Open Science в края на миналата година. Изследователите са сравнили ЯМР на 128 тийнейджъри и деца, направени преди и след пандемията, и са открили растеж в части от мозъка, които регулират страха, стреса и изпълнителната функция със скорост, много по-бърза от нормалното. Откритите промени са подобни на преждевременното стареене на мозъка при деца, които са подложени на хроничен стрес в детството, и често показват по-висок риск от психични заболявания, включително депресия, тревожност и пристрастяване, както и рак, диабет и сърдечни заболявания.

Gen Z взима нещата в свои ръце. След като пандемичните ограничения са накарали децата и тийнейджърите да се чувстват емоционално изостанали, много от тях намират нови начини да раздвижат мозъците си. Нова тенденция в социалните медии, която се фокусира върху развитието на фронталния дял на мозъка, придобива популярност сред тийнейджърите и по-младите потребители. Хаштагът #frontallobe има 29,9 милиона гледания в TikTok и повече от 5000 публикации в Instagram към средата на януари. Ръководителят на психологията на Единбургския университет, д-р Сара Макферсън обяснява, че дорзолатералният префронтален кортекс, върху който се фокусират тийнейджърите, е отговорен за „регулирането и насочването на нашето мислене, емоционална и двигателна активност“, в интервю за Dezeen.

В резултат на това упражненията и добавките за здравето на мозъка набират популярност сред по-младите потребители. Уебсайтът Research and Markets предвижда 10% увеличение на пазара на добавки за здравето на мозъка от 2022 до 2030 г.

Проследяване и активиране на мозъчните вълни е сред иновациите, които правят най-голямо впечатление на CES тази година, защото предлага повече от наблюдение на съня. Мозъчната лента Frenz наблюдава мозъчната активност през целия ден, за да помогне на потребителите да следят и правят корекции и да поддържат здравето на мозъка си. Устройството, подобно на козирка, използва AI, за да събира данни за потребителя и да предостави обратна връзка за нивата на концентрация, енергия и сън на човека, както и за неговия пулс.

Докато мозъчните добавки и осведомеността за психичното здраве през последните години станаха обичайни, по-големият социален фокус върху развитието на физическия мозък и практики за грижа за него са нововъведенията на поколението Z.