Лоялните потребители очакват ниски цени от супермаркетите

Притежателите на лоялни карти очакват по-ниски цени, но не са сигурни, че ги полуачват.

от Redlink
Лоялните потребители очакват ниски цени от супермаркетите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Схемите за лоялност, свързани обикновено с карти за лоялност, някога са означавали специални оферти и награди, докато сега акцентът се измества към прости ценови отстъпки. Ново проучване на Retail Week открива, че купувачите са скептични по отношение на ценовите опции в супермаркетите.

59% от купувачите смятат, че отстъпките в ценовите схеми за лоялни клиенти в супермаркетите са направени така, че да изглеждат по-големи, отколкото всъщност са, сочи проучване на Walnut Unlimited за Retail Week.

56% от купувачите смятат, че офертите за лоялност предлагат добра стойност, но повече от половината същевременно са съгласни, че подобни схеми затрудняват разбирането кой супермаркет предлага най-добра стойност. Дори по въпроса за това доколко картите за лоялност са изгодни, 42% от потребителите им отговарят, че не са сигурни.

Проучването показва, че младите потребители в по-голяма степен имат усещането, че картите осигуряват изгодно пазаруване, но по-възрастните и семействата са скептични, а именно те са основните потребители на супермаркетите.

57% от потребителите смятат, че реалната цена на продукта не е истинска, а е сложена до намалената за лоялни потребители само за да направи последната да изглежда по-привлекателна. В момента CMA (Competition and Markets Authority) преразглежда ценообразуването за лоялност и дали някои аспекти от него могат да подведат потребителите.

Това разследване идва след твърдения миналата година, че супермаркетите в UK умишлено променят цените и дават възможност само на притежателите на лоялни карти да се възползват от ниски цени.

Супермаркетите отчитат подобрена репутация след пандемията (в една анкета 85% от респондентите казват, че супермаркетите са реагирали добре или много добре по време на пандемията; само NHS – Националната здравна служба - е с по-висок резултат от 93%).

Това сега изглежда изложено на риск да бъде пропиляно заради объркване на ценовите опции. „Тази фина промяна от „награда“ на „отстъпка“ означава, че клиентите трябва да използват своята карта за лоялност просто за да получат достъп до по-ниски цени“, обяснява Ейми Никълс, директор изследвания в Walnut Unlimited. „Ако те не вярват, че отстъпката е истинска, това може да доведе до проблеми с доверието и лоялността на иначе лоялните клиенти.“

В UK въпросът за притежателите на лоялни карти е сериозен, защото 79% от населението имат Tesco Clubcard, като повечето потребители имат повече от една карта и са лоялни потребители на няколко супермаркета. В България лоялните карти също са широко разпространени, като всички големи вериги магазини предлагат такива.

Проучването показва, че хората са все по-скептични и склонни да не купят нищо ако продуктите на промоция са свършили, както и да обикалят повече от един магазин, за да си осигурят продукти на промоционални цени. Въпреки намаляването на ръста на инфлацията, тези тенденции са устойчиви и ще влияят и занапред на потребителското поведение.