Кюфтета от мамут и други храни от бъдещето

Мамутите и птицата додо си проправят път обратно към земята и кухнята.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Кюфтета от мамут и други храни от бъдещето

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

На 28 март тази година австралийската компания за изкуствено култивирана храна Vow представи първото в света кюфте, създадено от ДНК на мамут. Макар и негодно за употреба от човека (засега) то има за цел да покаже предимствата на месото, генерирано от клетки по изкуствен път и потенциала му да промени цялата хранителна индустрия.

„Ние сме напът да нарушим статуквото като използваме неочаквани, апетитни вкусове и незабравими изживявания“, казва основателят на Vow Тим Ноуксмит в прессъобщение към събитието „Бъдещето на храната е за смелите.“

Първоначално Vow възнамерява да произведе месо от птицата додо, но необходимото извлечение от ДНК не е налично. Мамутското кюфте открива изобилие от нови възможности за култивираното месо. „Вместо просто да репликира съществуващи продукти, тази технология ни предлага възможността да създадем нещо наистина уникално и по-добро“, казва Джеймс Раял, главен научен директор на Vow. Първата версия на месо от компанията, готово за употреба, ще бъдат японски кнедли от пъдпъдъци, налични в избрани ресторанти в Сингапур по-късно тази година.

Меса, които се смятат за редки или дори забранени, скоро може да бъдат пробвани в ресторантите и налични по рафтовете на супермаркетите. Базираната в Лондон Primeval Foods стартира миналата година с планове да достави култивирани екзотични меса в закусвалните. Стартъпът в момента работи върху култивирането на тигър, зебра и лъв, за да определи оптималния вкус, текстура и хранителна стойност за хората.

Създаването на клетъчно култивирана храна е във възход и до момента обхваща месо, млечни продукти и кафе. Подготвена като устойчива алтернатива на текущата верига на доставки, тази индустрия се очаква да отбележи стабилен растеж. Според проучване на Grand View Research глобалният пазар на култивирано месо се очаква да достигне 373,1 милиона долара през 2023 г. спрямо 246,9 милиона долара през 2022 г. Докато няколко компании се фокусират върху увеличаване производството на традиционните култивирани меса като пилешко, свинско и говеждо, няколко компании експериментират с възможности, които могат да разнообразят избора и да преосмислят бъдещето на култивираното месо. „Тигрова пържола“ - само как звучи.