Култивирано в лаборатория кафе е третият продукт на бъдещето

След месото и морските дарове, кафето е третата култура, която вече може да се отглежда изцяло в лабораторни условия.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Култивирано в лаборатория кафе е третият продукт на бъдещето

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През септември 2021 г. Техническият изследователски център на VTT във Финландия заяви, че е произвел напитка, която мирише като и има вкус на обикновено кафе – всичко това без да отгледа нито едно растение кафе. Вместо това кафето се отглежда в лаборатория от клетъчни култури в биореактор или стоманени съдове, пълни с богат на хранителни вещества бульон.

"Опитът от изпиването на първата чаша беше вълнуващ", казва ръководителят на изследователския екип на VTT д-р Хайко Ришер в съобщение за медиите. "По моя преценка ни делят само четири години от увеличаването на производството и наличието на регулаторно одобрение."

Импулсът за алтернативен начин за приготвяне на кафе е подобен на този за месо и морски дарове – нарастващото световно търсене, което намалява значително и необратимо производствените ресурси на Земята. Глобалният пазар на кафе е на стойност 102 милиарда долара през 2020 г., според Mordor Intelligence. Пазарът – цели зърна, смляно кафе, разтворимо, на дози и капсули – е белязан от ожесточена конкуренция и иновации.

Нарастващото производство и потребление на кафе в световен мащаб предизвика опасения за обезлесяване, както и за замърсяване на реките от преработка. Традиционно кафето се отглежда под сянката на дърветата, но тъй като търсенето нараства лавинообразно, производителите на кафе започват да изсичат дървета, за да създадат редове кафе с по-висок добив. Учените предупреждават, че в бъдеще изменението на климата може да доведе и до свиване на площите за отглеждане на кафе, особено сортове от висок клас в страни като Етиопия. Оттук и търсенето на алтернативи.

Ришер от VTT казва в изявлението за медиите, че предстоят още изследвания за обработка и прецизиране на вкуса, както и одобрение от регулаторите. „Така че“, добавя той, „засега доказахме, че отгледаното в лабораторията кафе може да бъде реалност“.

Учените вече знаят, че могат да отглеждат животинска и растителна биомаса в лаборатории. Но процесът обикновено е трудоемък и скъп и освен това има тенденция да предизвиква усещане за „Франкенщайн ефект“ сред хората, които ядат. Първото отгледано в лаборатория месо – пилешки хапки, произведени от компания от Силиконовата долина, наречена Eat Just, е одобрено за продажба в края на 2020 г. в Сингапур и оттогава не е пускано никъде другаде. Кафето няма да има този проблем. Но големият тест ще бъде дали VTT или който и да е, който комерсиализира отглеждано в лабораторията кафе, ще може в крайна сметка да достигне цена, която потребителите могат да преглътнат и то при обема на консумация на дневна база.