Икономика на самотното живеене

С увеличаването на броя на домакинствата от един човек и самотните родители, марките търсят начин за облекчаване на последиците от кризата в този силно засегнат сегмент.

от Redlink
Икономика на самотното живеене

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Променящите се обществени норми променят представата за дом и семейство. Рекордно високото увеличение на самостоятелно живеещите по света поставя много голяма тежест върху самотните домакинства, които поемат основната тежест на ежедневните разходи.

Между 2009 г. до 2022 г. общият брой на домакинствата в ЕС се е увеличил с 10,3 %. Същевременно домакинствата от един възрастен (т.е. домакинствата, състоящи се само от един възрастен, живеещ със или без деца) са се увеличили много по-бързо, с 29,6 % през същия период. Този ръст е още по-изразен при самотните домакинства на възрастни без деца (+30,7 %).

Повече от една четвърт от самотните родители във Великобритания се налага да пропускат едно от храненията през деня според официалната статистика, което подчертава въздействието на нарастващата инфлация.

В Обединеното кралство инфлацията на потребителските цени достига 41-годишен връх от 11,1% през октомври 2022 г., а инфлацията на цените на храните достига най-високата си стойност от 1977 г. насам през март 2023 г. с повече от 19% ръст. Британските супермаркети казват, че цените вече започват да падат, въпреки че данните от търговския орган на British Retail Consortium показват, че цените през юни все още са били с близо 15% по-високи от година по-рано.

Основните социални помощи във Великобритания са увеличени с 10,1% през април и правителството предоставя допълнителна подкрепа за сметките за енергия. Въпреки това 21% от получателите на помощи съобщават, че им свършват парите за храна.

Статистическите данни показват, че хората, които живеят под наем са подложени на по-голям финансов натиск, отколкото собствениците на жилища с ипотеки. Четиридесет и три процента от наемателите казват, че е много или донякъде трудно да си позволят наема, в сравнение с 28% от хората с ипотеки. Наемателите, които пропуснат плащане на наема, обикновено имат по-малко време, преди да бъдат изгонени в сравнение с неплащащите ипотеката си. Някои дребни наемодатели също така продават или повишават наема в отговор на по-високите разходи за ипотечни кредити и засиленото регулиране на сектора.

Друга уязвима зона за самотните родители да здравните застраховки. Докато за семействата с двама родители няма увеличение в здравните осигуровки, при самотните родители добавянето на детето като зависимо лице може да качи вноската с до 70%. Тази дискриминация засяга основно жените, тъй като 80% от самотните родители са жени.

Докато правителствата трябва да се адаптират към ситуацията, марките могат много по-бързо да предложат решения. Платформата Kindroom например позволява на наемателите да обменят умения за ремонт, като наемат стая или площ, например градина, с нужда от реновиране и го направят със свои сили вместо наем. Френската плагформа Commune осигурява съвместен живот под един покрив за семейства само с един родител. Тези нишови засега решения ще стават все по-масови в свят от малки домакинства и големи предизвикателства.