Gen Z задава нови измерения на професионализма

Gen Z въвеждат нови идеи и практики в работата си, променяйки света на бизнеса.

от Redlink
Gen Z задава нови измерения на професионализма

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Работното място се развива, тъй като служителите искат по-добри условия за работа, гъвкава среда и виртуални възможности. Тъй като компаниите продължават да наемат служители от поколение Z, те забелязват как тези новобранци се свързват, учат и израстват до своите позиции. Сега младите служители търсят нови опции за връзка онлайн и на живо в офиса, възприемайки творчеството и комуникацията за подобряване на работната среда.

Pineapple е нова професионална платформа, предназначена за поколението Z. Официално стартирала през ноември, платформата позволява на потребителите да показват своя опит, проекти, креативност и силни страни, използвайки визуален профил. Приложението е създадено от представител на Gen Z - David Diamond, и има за цел да насърчи значими връзки между потребителите чрез свързване на профилите им в професионален план в LinkedIn с творческата им страна в Instagram.

Pineapple също така насърчава формални общности в рамките на приложението, където потребителите могат да имат „Jams“ или общи теми, за да обсъждат въпроси, които ги интересуват, и да създават по-дълбоки връзки.

Това не е първата социална платформа, към която поколението Z се обръща за професионални съвети и връзки. Популярни хаштагове в TikTok като #HRTikTok и #careeradvice водят потребителите до експерти и полезни съвети за писане на автобиография, умения за интервюиране и кариерно ориентиране от специалисти по подбор на персонала и професионалисти. Миа Уилямс, 25-годишната основателка на уебсайта за кариерни ресурси The Colours of Her Success и популярен TikToker, казва пред Wall Street Journal, че нейното поколение реагира добре на партньорски професионални съвети, дадени от хора, които приличат на тях.

Според BBC младите служители се обръщат към нещо, наречено от тях „обратно наставничество“. Противопоставяйки се на традиционното наставничество отгоре надолу, някои компании се обръщат към най-младите си служители за насоки относно нови хибридни работни практики, идеи за многообразие и по-големи включвания на поколения в екипите. Джим Бери, директор на програмата MBA в University College London казва пред BBC, че „Едно от ключовите неща за работодателите е осведомеността между поколенията, тъй като може да гледаме на нещата по различен начин поради обществата, в които сме израснали. Започването на тези разговори ни позволява да прескочим някои от тези бариери."

Често провеждани в групи, наставническите сесии се съсредоточават върху социални проблеми, опасения по повод LGBTQ+, включване на хора с увреждания или адресиране на общи организационни предизвикателства. Обратното наставничество може да помогне за налагане на солидарност в екипа, подкрепа за по-добро самочувствие и задържане на служителите. Според Дженифър Джордан, професор по лидерство и организационна култура в Института за развитие на мениджмънта в Швейцария: „Индивидите, участващи в тези програми, са с около 30% по-склонни да останат в организацията, отколкото връстниците си без подкрепа в компанията.“

Поколението Z предефинира „професионалната работа в мрежа“ с повече интерактивни приложения за връзка и откровени разговори с техния мениджмънт, за да наложи реални промени на работното място.