Една година след пандемията комуникацията се фокусира върху ефективност и иновации

COVID-19 е довел до 30% увеличение на дигиталното потребление и формирането на нови и трайни потребителски навици според последния доклад на Global Advertising Trends от WARC Data.

от Redlink , Източник: WARC
Една година след пандемията комуникацията се фокусира върху ефективност и иновации

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

COVID-19 One Year On очертава промените, настъпили в електронната търговия, социалните медии, онлайн видеото и игрите, за марките и потребителите.

Дигитална търговия: Миналата година са похарчени 900 милиарда долара за онлайн търговия.

Преминаването към онлайн търговия на дребно се превръща във фактор за изграждане на дългосрочни навици. Марките инвестират в реклама на онлайн продажби, която нарасна далеч повече от общия рекламен онлайн пазар през миналата година - тенденция, която ще продължи, дори когато физическите магазини заемат отново мястото си на най-голям търговски канал през 2021 година.

Междувременно нарастващата популярност на „купувайте онлайн за взимане в магазина“, който се използва от една четвърт до една трета от възрастните в САЩ, Мексико и Индия, показва, че гъвкавостта и удобството ще бъдат ключова потребителска стратегия в бъдеще.

Социални медии: TikTok е победител през 2020 г.

Понастоящем TikTok е социалната мрежа с най-високо ниво на активност на потребителите, след като изпревари Facebook на първото място в Канада (потребителите на TikTok прекарват 17 часа на месец в приложението), Франция (17 часа), Великобритания (20 часа) и САЩ (22 часа).

Проучване на Marketer’s Toolkit на WARC 2021 установява, че 44% от марките очакват да увеличат разходите си за TikTok тази година, при само 39% за Facebook.

Онлайн видео: YouTube, видео в социалните мрежи и бранд интеграции привличат рекламните бюджети.

Онлайн видеото постепенно измества линеарната телевизионна реклама (в стандартна телевизия) и сега представлява една четвърт (26%) от глобалния пазар на видеореклами. Повече от една четвърт (27%) от потреблението в YouTube се осъществява чрез свързани телевизионни устройства, което вече представлява пряко предизвикателство към линеарната телевизионна активност.

Аудиториите обаче се интересуват повече от качествено съдържание, отколкото от платформата за доставка - един на всеки пет (20%) потребители в световен мащаб не вижда разлика между потреблението на YouTube и линеарната телевизия; цифрата е дори по-висока в САЩ (36%) и Великобритания (27%).

Игри и електронни спортове: Марките се ориентират към спонсорства, мобилни формати и партньорства със знаменитости.

Аудиторията на игрите и електронните спортове нарасна бързо през миналата година, като платформата за стрийминг Twitch се приближава до три милиона зрители месечно по целия свят. Аудиториите стават все по-възприемчиви към рекламата в замяна на предимства по време на игра, а геймърите са с 7% по-склонни да купуват марки, които са виждали рекламирани в игрите (цифрата е по-висока в Азия).

Междувременно спонсорството за електронни спортове се очаква да нарасне с 11,6% тази година и да достигне 600 млн. долара за първи път, но възможностите за марките надхвърлят тази сума, ако се включат сътрудничеството и партньорство със знаменитости.

„Основният извод за брандовете една година по-късно е по-големият фокус върху гъвкавостта, иновациите и ефективността, тенденция, която вероятно ще оправдае бързия растеж на дигиталните медии през 2021 г. и след това“ - обобщава Роб Клап, старши анализатор, WARC Data.