Дубликатите са новите статус символи

По-младите потребители купуват дубликати на луксозни стоки на малка част от цената на оригиналния артикул и това става масова тенденция.

от Redlink
Дубликатите са новите статус символи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Dupes (съкратено от дубликати) са евтини алтернативи на премиум или луксозни продукти, като те не копират запазени марки лога или детайли, което означава, че са законни и не са фалшиви. Съдържанието около тях в TikTok се увеличава през последните две години: хаштагът #dupe има 3,8 милиарда гледания, #reps [реплики] 2,1 милиарда. От 110 Gen Z Teen читатели на Vogue, Glamour и Allure, анкетирани от Vogue Business, 72 казват, че през последната година са купили нещо, което биха сметнали за „модна измама“. Проучване от 2022 г. на Службата за интелектуална собственост на ЕС установява скок в дела на 15-24-годишните, които купуват фалшиви продукти: 37% са купили поне един през предходните 12 месеца, спрямо 14% през 2019 г.

Репликите на луксозни продукти са много популярни сред по-младите потребители които, изправени пред опасенията за разходите за живот и инфлация, всъщност не се интересуват от източника на продукта и често вярват, че репликата е с почти същото качество.

Това е нещо, свързано със социалните медии: поколението на родителите се е сравнявало със съседите от другата страна на улицата, докато Gen Z днес иска да е в крак с Кардашиан. Социалните медии на Gen Z са наводнени със скъпи ваканции, дизайнерски тоалети и частни самолети, които предизвикват желание за лукс, който те в повечето случаи не могат да си позволят.

Всъщност, онлайн пазаруването го прави по-лесно от всякога: достатъчно лесно е да се вземе фалшив артикул за $50 от китайски сайт, вместо $1000 за оригиналния артикул. До известна степен винаги е имало такива хора, но това, което се променя е, че това се превръща в тенденция – дубликатите стават модерни и дискусиите в социалните медии се въртят около предимствата на различни видове дубликати.

Модата се движи от логомания към фокус върху дизайнерски вещи с отчетлив стил, марките могат да бъдат дублирани по по-сложни начини от простото поставяне на фалшиво лого върху евтина тениска. Котешките очила на Celine са известни със своята форма. Bottega Veneta е известна със своите плетени по специфичен начин чанти. Платформи за евтина мода като Shein, с техните бързи реакции, ускоряват развитието на модните дубликати. Те могат бързо да произвеждат реплики на продукти, когато даден луксозен артикул започне да се става модерен.

Amazon е ключова дестинация за купувачите на дубликати, но компанията работи усилено, за да гарантира, че търсенето на луксозни реплики няма да доведе до поява на фалшификати в платформата. „Фалшивите вещи не са същите като дубликатите“, казва Анна Дала Вал, директор глобални връзки с марките в Amazon. „Ние се фокусираме върху използването на всеки инструмент, с който разполагаме, за да защитим марките, клиентите и търговските партньори с тяхната интелектуална собственост (IP) и срещу нарушаване на марката, като агресивно преследваме всеки, който нарушава нашата политика за нулева толерантност към фалшиви продукти.“

Марките биха могли да се защитят като разработят множество ценови варианти за различни демографски групи и включат достъпни опции за млади клиенти. Сътрудничеството с масовите модни марки за улична мода също може да помогне на луксозните марки да се свържат с млади потребители, които иначе биха потърсили дубликати на продуктите им. Партньорствата с дизайнери и модни къщи на марки като H&M и Uniqlo са примери в тази посока.

@ethancheatwod walmart #dupes w jeymi #fyp #comedy #walmart #dupe #shopping #real #fypシ ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

В бързо променящия се свят на TikTok много видеоклипове за дубликати се превръщат в пародии. TikTokers правят такива видеоклипове, като взимат произволни предмети в местния Walmart и викат „DOOOP“. Може би това е знак за тенденция, преминаваща своя връх.