Чатбот в помощ на GP лекарите – рискове и примери

Чатботовете навлизат като помощници в здравните услуги, като предлагат удобни решения, но и някои рискове.

от Redlink
Чатбот в помощ на GP лекарите – рискове и примери

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Възходът на генеративния AI предизвиква бърз напредък в чат ботовете с изкуствен интелект, като през 2023 г. се наблюдава огромен скок от 1480% на годишна база в публикуваните приложения, които споменават „AI Chat“ или „AI Chatbot“ в своите имена или описания.

Докато някои чатботове действат като «виртуални приятели», а други пишат доклади, нова вълна от чатботове се появява, за да помогне на претоварените здравни услуги по целия свят. Тези чатботове помагат както на пациентите, така и на практикуващите лекари да намерят и предложат подходяща информация чрез достъпни канали и с емпатичен тон на гласа.

По време на пандемията търсенето на подкрепа за психичното здраве нараства, което води до появата на достъпни, рентабилни чатботове за AI терапия като Woebot.

Нарастващата популярност на генеративния AI предизвиква нова вълна от специализирани и универсални AI приложения, които задават въпроси, свързани със здравето — например My AI на Snap регистрира над 10 милиарда съобщения за два месеца, включително 2 милиона разговора за здравословни ястия.

Все пак тези апликации имат специфики, които трябва да бъдат отчетени:

Притеснения: Рискове съпътстват бързия растеж на чатботовете с изкуствен интелект. Още преди десетина години филмът Her предупрждава за опасностите от развиване на емоционални привързаности към AI - тревога, която отново изплува напоследък с Caryn.AI. Чатботовете разчитат на захранвани от хора алгоритми, което може да доведе до пристрастни и неетични разговори. Има и притеснения за безопасността и поверителността.

Възможности: Тъй като хората се обръщат към чатботовете за помощ, свързана със здравето, време е те да се разглеждат като ценен актив в комбинация с професионални грижи. Въпреки че ChatGPT премина изпита за медицинско лицензиране в САЩ, ботовете могат да правят грешки. За да се осигури оптимална грижа, AI трябва да се комбинира с човешки опит. Вече има примери за добри практики:

Diem

Задвижвана от AI „социална търсачка“, предназначена да наподобява групов чат с приятели.

Стартирала в САЩ през май 2023 г., Diem е социална търсачка, която съчетава AI с колективните знания на жени и небинарни индивиди, за да предоставя неспециализирана здравна информация, съобразена с техните специфични нужди. Diem позволява на потребителите да задават и отговарят на въпроси в рамките на подкрепяща общност, докато AI анализира тези взаимодействия, за да генерира изчерпателни и подходящи отговори. Проектиран за хора на възраст от средата на двадесетте до началото на тридесетте, Diem има за цел да бъде централизирана платформа за лесно търсена информация с персонално отношение.

Pāṇini

Разработен от лекари AI чатбот за вземане на решения, основани на доказателства.

Pāṇini, базиран на изкуствен интелект чатбот, разработен от лекари за лекари, е официално пуснат в присъствието на над 250 практикуващи лекари в цяла Индия през юни 2023 г. Чатботът, разработен от платформата за дигитално здравеопазване DocPlix, има за цел да даде възможност на лекарите да приложат в работата си най-новите технологии и да подобрят точността на диагностиката и намалят грешките в медицинската преценка. Разширените възможности на Pāṇini включват бързо изчисляване на различни диагнози, черпене от разнообразен набор от медицински знания и опростяване на сложни изчисления. Чатботът е изграден на базата на основана на доказателства медицинска литература и рецензирани алгоритми, което позволява на специалистите да вземат информирани решения.

Limbic

AI чатбот идентифицира психични заболявания с 93% точност.

През януари 2023 г. базираният в Обединеното кралство Limbic обявява, че неговият чатбот за психично здраве с изкуствен интелект Limbic Access е получил сертификат за медицинско устройство клас IIa UKCA (за Обединеното кралство). Чатботът може безопасно да бъде включен в подкрепа на самонасочването на пациентите чрез диагностициране на различни психични състояния с точност от 93%. Чрез непрекъснати дигитални оценки и разговори, AI анализира състоянието на пациента, за да осигури емоционална подкрепа и достъп до ресурси. Limbic Care също така предоставя персонализирана помощ и дистанционно наблюдение за пациентите по време на лечението, за да подсили психологическата терапия от диагнозата до възстановяването.

Всичко това няма общо с така модерното състояние на «киберхондрия», което е силно повлияно от платформи като TikTok, където съдържанието, свързано с психичното здраве, води например до скок в състоянията на аутизъм и самодиагностика на ADHD. За тези и други разстройства TikTok и други социални платформи отговарят на нужда, която не винаги се посреща от традиционните пътища за здравеопазване.

Медицинските експерти предпочитат отговорите на ChatGPT пред тези, предоставени от лекар в 78,6% от случаите. (Пациентите са скептични: 69% от респондентите в САЩ биха се почувствали неудобно да получат медицински съвет от бот). Инструменти като Pāṇini могат да бъдат тайната суперсила на специалиста, функциониращ като «втори пилот» с изкуствен интелект, като предоставят на пациентите човешко отношение, същевременно позволявайки на професионалистите да поставят по-точни диагнози и създаване на по-добри планове за лечение.

Националната здравна служба на Обединеното кралство отбелязва ръст от 16,2% на хората, търсещи услуги за психично здраве през 2022 г. Limbic отчита, че чатботът е помогнал на над 130 000 пациенти да получат достъп до терапия, което е довело до 23,5% намаление на времето за оценка и 18% намаление на отпадналите от лечението. По този начин AI чатботът е спестил над 30 000 клинични часа. Което показва, че той не само допълва професионалистите по психично здраве, но също така може да помогне за поддържането на терапията.