Eurostat: Една пета от гражданите на ЕС използват интелигентен аксесоар

В България интелигентните аксесоари все още са почти наполовина по-малко разпространени от средните за ЕС нива

от Redlink , Източник: Eurostat
Eurostat, ЕС, Една пета от гражданите на ЕС използват интелигентен аксесоар

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Не само хората използват интернет. Свързани с мрежата, интелигентните часовници и фитнес лентите ни поддържат във форма, виртуални асистенти отговарят на нашите въпроси и пускат любимата ни музика, а интелигентните енергийни решения ни помагат да персонализираме осветлението и отоплението у дома, като същевременно минимизират консумацията на енергия и разходите за нея.

Eurostat публикува данни за 2020 г. от проучване на ЕС относно използването на Интернет комуникационни технологии (ICT) в домакинствата и от частни лица в Европа.

През 2020 г. почти една пета (19%) от хората на възраст между 16 и 74 години в 27-те държави членки на ЕС са използвали интелигентни часовници, фитнес ленти, смарт очила или говорители, тракери за безопасност, умни дрехи или обувки или други аксесоари, свързани с интернет. Според Eurostat по-младите хора (на възраст 16-24 години), използват тези интелигентни устройства в по-голяма степен – 28%, отколкото хората на възраст 25-54 години – 23%, следвани от хората на възраст 55-64 години с 11%. Само 5% от хората на възраст 65-74 години са използвали такива интелигентни преносими устройства.

Виртуалните асистенти под формата на интелигентен високоговорител или приложения са следващите най-популярни свързани устройства в ЕС – 11% от хората на възраст 16-74 години са ги използвали. Свързани с интернет решения за управление на енергията като свързани термостати, измервателни уреди, осветление или приставки, са били използвани от 10% от хората на възраст 16-74 години. Умните домашни устройства за сигурност като аларми, детектори за дим или охранителни камери се използват само от 6% от населението на ЕС, а 5% са използвали такива медицински устройства за наблюдение на кръвното налягане, кръвната захар или теглото. Само 2% от анкетираните са използвали играчки, свързани с интернет, като роботи или кукли.

Умните часовници и други смарт аксесоари за облекло са най-популярни в Чехия, Финландия и Естония. Около една трета от чехите (35%), финландците (33%) и естонците (31%), са използвали интелигентен часовник, фитнес гривна или друг аксесоар, свързан с интернет до 2020 г. Този процент е много по-висок в Исландия (72%), която не е член на ЕС, но също е включена в проучването. Жителите на Гърция (7%), Румъния (8%) и Кипър (9%) са използвали най-малко такива устройства.

В България процентът на хората използвали смарт аксесоари по данни на Eurostat, е 10%. Това е почти наполовина за средните нива на употребата им в съюза. По данни от последното проучване на Eurostat от 2019, България е страната, в която най-голям процент от домакинствата все още няма достъп до интернет – 25%.