Google на Cannes Lions 2024: AI не може да замести човешката креативност

Презентацията на Google в Кан показва защо AI е важен за индустрията, но не прави хората заменими.

от Redlink
Google на Cannes Lions 2024: AI не може да замести човешката креативност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

AI няма да заеме работата на маркетинг отделите, а вместо това ще позволи „нови нива на скорост, мащаб и персонализиране“, които те в крайна сметка ще контролират – това накратко обясняват двама ръководители от Google на международния фестивал на креативността Cannes Lions.

„Колкото и да се подобрява AI, той не разбира от маркетинг, няма вкус, няма изобретателност и това е, което наистина отличава хората в бизнеса днес и в бъдеще“, казва Видхя Шринивасан, вицепрезидент за рекламни продукти в Google.

Наистина нещата се променят благодарение на изкуствения интелект, но тези постижения са основно за улесняване на живота на хората. Инструментите помагат на търговците да обобщават данни по-бързо, но без да се отказват от творческия контрол – или поне това е твърдението на Google.

„Маркетингът в момента е линеен процес. С времето маркетинговият процес ще се превърне в комплексен инструмент за ефективност. По-бързо творческо производство, персонализирано медийно активиране и измерване в реално време са съставките на тази промяна. Всичко това работи заедно, за да стимулира производителността“, казва Сринивасан. Кои са най-новите инструменти, които Google предлага?

Проектът Astra е прототип, който може да говори и да разсъждава на определени теми. Шринивасан го използва, за да поиска предложение какви сесии може да й е интересно да види в Кан, а AI посочва и самата сесия, на която тя е лектор.

GenType може да се използва за създаване на изцяло нови стилове шрифтове въз основа на идеи – например може да създава букви в стил рамен или медуза.

Алекс Чен, директор в Creative Lab на Google, демонстрира игра на Pictionary с Gemini - AI модел, който демонстрира познанията си за културата – той правилно отгатва рисунки на Hamlet, X Files и дори доста абстрактна интерпретация на Inception.

Чен също така показва как инструментът може да анализира до два часа видео, като генерира описания секунда по секунда – включително много точно описание на махащата опашка на котката му.

Gemini може да се използва за създаване на стилистични интерпретации в духа на „Алиса в страната на чудесата“ с четирима различни артисти. Наречени „Безкрайна страна на чудесата“, те могат да се използва за бързо създаване на продукти с естетиката на марката и след това да се превърнат от изображения във видео.

Veo е инструментът на Google за генериране на текст към видео, който в реално време на сцената на Кан създава кратко видео на плетен лъв, разхождащ се на слънчев плаж.

Самият маркетингов екип на Google успешно използва AI, за да активира най-новата Pixel кампания. Вместо ръчно създаване на активи за пускането на новия телефон Pixel е използван AI за мултиплициране на криейтивите. Започва се с девет различни теми, добавят се различни криейтиви като фотография и видео. Изкуственият интелект създава 4500 различни рекламни варианта, за които представителите на компанията твърдят, че струват по-малко, генерират повече кликвания и стимулират по-голяма ангажираност.

В заключение Видхя Шринивасан обобщава: „Вашата работа ще се развива, но ще имате повече пространство за креативност и стратегическо мислене, за да изградите марката си в различни платформи. Това ще ви помогне да постигнете, утвърдите и разширите обхвата на продуктите си.“