Barilla представя „пасивно готвене“

Barilla представя за първи път бот и устройство с отворен код за готвене на паста с 80% по-малкоCO₂ емисии.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Barilla представя за първи път бот и устройство с отворен код за готвене на паста с 80% по-малко CO₂ емисии.

През 2022 г. изключително високите цени внезапно накараха всеки европеец да разбере точно колко енергия консумира. Поради войната в Украйна и недостига на газ в Европа, цените на енергията рязко скочиха. Ако прогнозите за по-студени от обичайното ноември и декември се окажат верни, потребителите ще бъдат изправени пред още по-голям икономически натиск през следващите месеци.

При криза на разходите за живот всяко спестяване помага. Тук идва на помощ новата кампания на Barilla, с която брандът показва как само няколко минути могат да помогнат за спестяване на пари и емисии на въглероден диоксид. Един лесен начин да се използва по-малко енергия е като се приложи древния метод за приготвяне на храна: пасивно готвене. Италианската марка паста Barilla обаче възприема изцяло модерен подход за популяризиране на тази традиционна технология, със смарт устройство и бот.

Основите на пасивното готвене са прости: веднага щом водата започне да кипи, в тенджерата се слага пастата, след което котлона се изключва след две минути. Поставя се капак на тенджерата и се изчаква да минат препоръчаните минути според вида паста. Комбинацията от двуминутно кипене и периодa на изчакване след изключване на котлона обикновено е с минута или две по-дълъг от традиционното готвене на котлон, но процесът спестява до 80% в CO₂ еквивалентни емисии.

Въпреки че процесът не е сложен – и Barilla изброява пасивните времена за готвене в таблица – марката иска да го направи още по-лесен за възприемане от клиентите. И така, Barilla разработва Passive Cooker, интелигентно устройство, което стои върху капака на тенджерата и се свързва с телефона на готвача, за да му изпрати сигнал, кога трябва да изключи котлона и когато пастата е готова. Barilla разработва прототип, но разпространява Passive Cooker като проект с отворен код, предоставяйки дизайнерски файлове и списък с части за закупуване.

Разбира се, само малък процент от потребителите ще отпечатат и сглобят свое собствено 3D смарт устройство. За всички останали Barilla стартира Passive Cooking Bot – чатбот, който напътства хората с инструкции стъпка по стъпка чрез съобщения в WhatsApp.

Дигиталните решения като Passive Cooker или чатботът за пасивно готвене са пример за
възможностите на марките чрез сравнително евтини начини да покажат разбиране и да
предоставят практическа подкрепа на клиентите, когато те имат най-голяма нужда от нея.