6 тенденции в маркетинга на препоръките през 2024 година

Анализ на impact.com посочва шест тенденции в маркетинга, свързани с препоръки от потребителите или т.нар. маркетинг на референциите

от Redlink
6 тенденции в маркетинга на препоръките през 2024 година

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Маркетингът на референциите е нарастваща тенденция за популяризиране на марките чрез препоръки от един потребител към друг. Проучванията показват, че клиентите са с 50 процента по-склонни да купят препоръчани продукти, сравнено с аудитория без препоръки.
С наближаването на 2024 г. този канал ще заема по-голям дял от маркетинговите активности поради ниските си разходи за придобиване на клиенти (CAC) и по-високата възвръщаемост. С развиващите се технологии и променящите се потребителски навици марките могат да се възползват пълноценно от изпитания и реален маркетинг «от уста на уста».

Ето кои са шестте водещи тенденции:

1. Изграждане на моментално доверие у препоръчващите

Приблизително 92 процента от потребителите се доверяват на препоръки от приятели и семейство пред всеки друг вид реклама, защото хората вярват на хора, които познават. Потребителите са наводнени с десетки реклами ежедневно и лесно пренебрегват посланията на марката. Вместо това те разчитат до голяма степен на препоръки и проучвания, за да вземат информирани решения за покупка.
Пример за такъв подход е кампанията на Dropbox, с която платформата печели 3900 процента увеличение на регистрациите, като предлага допълнително място за съхранение. Офертата е огледална и за препоръчващия, и за получаващия и за 15 месеца добавя 4 милиона регистрации в Dropbox. Успехът на кампанията се дължи на нейната яснота и взаимната изгода.

2. Ангажиране на потребителите в социалните медии

Насърчаването на потребителите да споделят позитивния си опит с бранда в социалните медии може да стане инструмент за привличане на нови такива. Пример е кампанията на Glossier, с която брандът превръща потребителите в бранд амбасадори и микроинфлуенсъри. Потребителите са окуражени да споделят хаштагове с бранда и да създават съдържание, като тази стратегия увеличава със 70% онлайн продажбите и трафика от продажби с препоръка от човек на човек.

3. Мобилните устройства с приоритет

Разпространението на смартфоните надминава всички други дигитални точки на контакт, затова е ключово всички кампании да са оптимизирани за мобилни екрани и да се осигури възможно най-безпроблемно преживяване в дигитална среда. Uber действа по този начин, като насърчава потребителите си да поканят приятел директно от мобилното приложение и при регистрацията и двамата получават код за дискаунт при следващото си пътуване.

4. Персонализирани бонуси

Бонусите не могат да покрият нуждите и желанията на всеки клиен и затова е важно да бъдат максимално персонализирани. Това може да стане чрез специално приложени отстъпки, кредити, подаръчни кодове или карти, кешбек или двустранни бонуси за препоръчващия и препоръчания.
Airbnb подхожда по този начин, като към стандартната механика за получаване на промо код от двете страни при препоръчване на място за отсядане, позволява да се добави и персонализирана препоръка, в която препоръчващият да сподели опита си от даденото място и защо го препоръчва.

5. Интегриране на препоръката в инфлуенсърска кампания

Инфлуенсърските кампании и препоръката са дветестрани на една и съща монета. При работата с инфлуенсъри марките разчитат продуктът им да бъде промотиран през лоялната аудитория на дадения инфлуенсър, особено когато неговите ценности се припокреват с тези на бранда. Марката часовници Daniel Wellington предприема този подход, като комбинира активациите си в търговската мрежа с инфлуенсърска кампания. Инфлуенсърите помагат да се позиционира продуктът като надежден, подходящ за лайфстайла на последователите, като се включва и код за отстъпка за бъдеща покупка.

6. Игрови елемент

Добавянето на елемент на игра увеличава емоцията и желанието за участие. Това може да стане чрез събиране на точки, значки или други отличителни знаци. На този принцип е изградена лоялната програма на Starbucks, в която клиентите събират точко, които могат да разменят за безплатна напитка или храна, също така са мотивирани от компанията да преминават на по-високо ниво в програмата за лоялност с повече бенефити.