Само един от десет потребители на iOS 14.5 разрешава проследяване

от Redlink , Източник: WARC
Само един от десет потребители на iOS 14.5 разрешава проследяване

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Едва един от десет (11%) потребители на операционната система iOS 14.5 разрешава проследяване от приложения и това спада до едва 4% в САЩ, според данни на компанията за мобилен анализ Flurry Analytics.

Досега апликациите бяха в състояние да използват идентификатора на Apple за рекламодатели (IDFA), за да проследяват потребителите за целенасочена реклама. С пускането на iOS 14.5 на 26 април, мобилните приложения вече трябва да поискат от потребителите, които са си инсталирали iOS 14.5 разрешение, за да събират данни за проследяване.

Очаква се процентите на съгласие да останат ниски в резултат на притесненията на потребителите относно поверителността на данните, което представлява предизвикателство за рекламодателите, даващи повече от 200 милиарда долара за мобилна реклама, която разчита на насочване и персонализация.

Истинското въздействие върху инвестициите в реклама тепърва ще се проявява. Допълнителни данни от AppsFlyer водят до предположение, че само 8% от потребителите са инсталирали iOS 14.5. С увеличаването на броя на инсталациите и ако процентът на съгласие за проследяване на реклами остане нисък, броят на потребителите, които могат да бъдат проследени, ще намалее значително.

Още през първата седмица на май се вижда, че разходите за реклами, сервирани чрез устройства на Apple, отбелязват намален растеж, докато при конкурентният Android инвестициите в реклами се ускоряват, според анализ от WARC на данни на AppsFlyer. През седмицата, завършваща на 9 май 2021 г., инвестициите в Apple са нараснали само с 6%.

За сравнение инвестициите на устройства с Android са нараснали с 41% през седмицата, приключваща на 9 май, с 6,5 пъти по-бърз растеж от 6% за устройства с iOS.

По-голямата част от потребителите на iOS отхвърлят проследяването от приложения, оставяйки рекламодателите с по-малка прецизност в усилията си за насочване на рекламите. Това може да се влоши в бъдеще, тъй като понастоящем само малък брой потребители са инсталирали iOS 14.5.

В резултат на тази промяна от Apple, данните от първа ръка вероятно ще станат по-важни, като потенциално ще дадат на големи платформи като Facebook, Instagram и YouTube допълнително предимство пред по-малките конкуренти.