Журито на медийния конкурс на ФАРА 2024 споделя

Членовете не журито на медийния конкурс на ФАРА 2024 за нивото на заявките, личните си критерии за оценка и тенеденциите в българската реклама

от Redlink
Журито на медийния конкурс на ФАРА 2024 споделя

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

24-то издание на най-големия фестивал на комуникационната индустрия у нас - ФАРА, се проведе в Международен конгресен център Бургас между 6 и 8 юни 2024г. и обедини в себе си конкурс на комуникационни идеи и лекционен панел с участието на уважавани международни лектори. Победителите в конкурсите на фестивала бяха обявени на заключтелната церемония на 08.06.2024г. The Huts Group бяха отличени с две златни награди в медийния конкурс на фестивала за кампанията "Животът няма аутокорект" за Как се пише?® и станаха победител в Медийния Фестивал ФАРА 2024 , a наградата за медийната агенция на годината им беше връчена от Чавдар Кенаров, Председател на БАКА. В класацията на медийния конкурс на второ място застанаха We Are Human, а на трето ZenithMedia Bulgaria, част от Publicis Groupe Bulgaria.

След обявяването на победителите в медийния конкурс на ФАРА 2024, redlink.bg се обърна към членовете на журито на медйния конкурс на Фестивала тази година, с молба да споделят впечатленията си от нивото на заявките и конкуренцията в отделните категории тази година. Помолихме ги и да споделят какви тенеднции забелязват в българската реклама на база на заявките във медийния конкурс, както и личните си фаворити сред участващите кампании и критериите си за висока оценка. Ето какво казаха те:

Как определяте нивото на заявките в медийния конкурс на ФАРА 2024?

Александър Гагов, Managing Director, Connected/All Channels Group: "Тази година има леко покачване на нивото, но все още работите, които са с потенциал за златни статуетки са малко. Въпреки това, заявките, които са оценени с бронз или дори са останали на ниво финалист, също са далеч над стандартното и са повод за гордост на екипите, които са работили по тях."

Александър Бирцоев, Управляващ Директор, Zenith Media, част от Publicis Group Bulgaria: "Няма как да не отбележим факта, че тази година се увеличи повече от двойно броят на подадените заявки в медийния конкурс, което е чудесен индикатор за развитието на нашата индустрия. Промените в регламента помогнаха да се ограничат чисто креативните заявки от участие в медийния конкурс и това определено се отрази на нивото на заявките, които в по-голямата си степен отговаряха на критериите и показваха медийна експертиза. Разбира се, все още има въпросителни относно регламента и се надявам те да доведат до ползотворни дискусии. Също така, чудесно би било в бъдещи издания на ФАРА да се включат повече медийни агенции, защото съм сигурен, че има какво да покажат."

Самуил Петков, модератор на журирането в Медийния конкурс, New Bussines Director Noble Graphics : "Определено се забелязва на първо място повишаване на нивото на презентация на работата на агенциите, което е положителна атестация за самия конкурс. Възприема се като кредибилна и съществена част от ФАРА. Със сигурност като модератор бих искал да видя по-голяма стратегиска основа във взимането на решенията за каналите и използването на повече конкретни цифри, които обуславят дадено медийно решение."

Светослав Дъбов, Директор ТВ и бизнес развитие, Аргент Груп:
"Нивото е високо, подадените заявки бяха добре разписани - някои от тях бяха придружени и с атрактивни видео представяния."

Коя беше най-конкурентната категория на медийния конкурс на ФАРА‘24 според Вас?

Александър Гагов: "Традиционно най-много заявки има в Медийна кампания, която е и най-важната категория. За медия агенциите това е безспорно категорията, която дава най-висока оценка за работата на екипите. Тази година имаше много добри кампании, които бяха отличени. Надявам се следващата година да има още по-отличаващи се кампании и повече заслужени златни награди.
Интересно е, че в новата категория Използване на инфлуенсър маркетинг имаше немалко заявки, от които три взеха награди."

Александър Бирцоев: "Традиционно най-много заявки имаше в категориите за медийни кампании и използване на дигитални платформи, мобилни технологии и социални платформи. Наситена беше и новата категория за използване на инфлуенсър маркетинг."

Самуил Петков: "Традиционно категория Кампания е най-конкурентна и в творческия, и в медийния конкурс. Там лесно се забелязва цялостния потенциал на дадена заявка и нейното разгръщане. Агенциите там могат да покажат пълния си потенциал, а за журито става по-предизвикателно самото оценяване."

Светослав Дъбов:"Категорията „Инфлуенсър маркетинг“ според мен бе най-конкурентната с много силни заявки".

Кое Ви изненада? Кое беше неочакваното за Вас в конкурса тази година?

Александър Гагов: "За мен приятната изненада е, че забелязвам повишаване на нивото тази година, след един период на застой. Неприятно ме изненада отсъствието на някои агенции в медийния конкурс, като следствие от промяната в критериите за участие. Смятам, че трябва да преразгледаме правилата му, за да го отворим към повече участници".

Самуил Петков: "Очаквах много повече медийни агенции да се включат в конкурса и да покажат своята експертиза и визионерство, превръщайки сухите цифри и данни в човешки истини. Каналите и тяхното правилно използване имат съществено значение за ефективността на нашата работа."

Светослав Дъбов: "Случвало се е през годините агенции, които изобщо не се занимават с медии да печелят награда за медийна агенция на годината на ФАРА. Личното ми мнение е, че промененият регламент на конкурса тази година, регулира награждаването по по-справедлив за участниците на медийния пазар начин. Очаквам това да доведе до повече заявки в следващите издания на фестивала."

Силвия Юдакова, Digital Media Director, guts&brains DDB: "Ще преформулирам въпроса и ще споделя кое ме впечатли и зарадва. Зарадва ме, че все повече компании и организации мислят в посока как да се държат и говорят, така че да се проведе смислен разговор с хората, опитват се да дадат добавена стойност, да застават зад смислени идеи и каузи. През 2024 г. видях рекордно много заявки, свързани с образованието, съхраняването на здравето, а дори и на живота – това са теми, за които често сме с усещането, че държавата е отчасти или напълно абдикирала от ролята си. Важно е да се отбележи, че не става дума за просто „фестивални“ заявки, а за инициативи, които живеят живота си и оставят след себе си реални резултати."

Какъв е Вашият ключов личен критерий за висока оценка на заявка и защо?

Александър Гагов: "При оценяването на медийните кампании се водя от критериите на конкурса – идея, медия стратегия и изпълнение и резултати. За категориите в отделните канали, търся релевантността на използвания канал за достигане до таргет групата и доколко медийното решение и позициониране усилва ефектът от творческото послание."

Александър Бирцоев: "Освен ясно изброените в регламента критерии, за мен ключова е интеграцията на творчеството и медиите или ясно да се вижда не само защо е избран конкретен канал, а доколко са съобразени спецификите му. Често един и същ криейтив се пуска в телевизия, Spotify и като skippable видео в Youtube, например, а много по-голямо въздействие върху целевата аудитория би имало, ако се вземат особеностите на конкретния канал – с каква цел най-често се използва, какъв е рекламният шум, кои са предпочитаните формати и т.н. Важен критерий, особено при медийни кампании, е и по какъв начин отделните канали си взаимодействат и водят до истинска интегрирана комуникация."

Светослав Дъбов: "Ключово за мен е въздействието и резултатите. В крайна сметка, постигането на резултати отвъд обичайните предполага и всичките останали критерии за оценка също да са на високо ниво".

Силвия Юдакова: "Личният ми критерий е постигане на синергия между няколко елемента – добро разбиране на предизвикателствата пред кампанията, извеждане на смислени стратегически insight-и и адекватното им реализиране чрез подходящи медийни канали. Заявката трябва цялостно да демонстрира как кампанията ефективно е постигнала целите си чрез стратегическо мислене и креативно изпълнение."

Кой е Вашият личен фаворит? И защо?

Александър Гагов: "Най-безспорната награда в медийния конкурс беше използването на дигитални платформи и социални медии от „Животът няма аутокорект“ на „Как се пише“. Имаме връзката между медия и послание, релевантност за таргета и страхотни резултати."

Александър Бирцоев: "Както споменах, най-силно впечатление ми направиха кампаниите, които имат силата да променят обществото към по-добро. В тази връзка бих споменал „Животът няма аутокорект: Помагало в Threads” на Как се пише?, „The Red Flag Experiment” на Fashion Days и „Шум за Тихия убиец“ на Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Освен че имат силни социални каузи, тези кампании демонстирираха и умело използване на медийна експертиза, така че да достигнат до правилната аудитория и да предизвикат разговор. Извън чисто медийните кампании, абсолютен фаворит ми е кампанията „ул. Георги Николов“, посветена на донорството, която заслужено взе Grand Prix и не остави никого равнодушен."

Самуил Петков: "Заявката на Как се пише? е моят фаворит в медийния конкурс по една проста причина. Намираме много ясна и чиста човешка истина за аудиторията и използваните от нея канали. Сигурен съм, че там идеята се е родила от наблюдение върху поведението на ТА в канала, за да могат да намерят и съответните изразни средства. Затова мисля, че това е страхотна работа на колегите."

Светослав Дъбов: "Заявките, които отличихме със злато са и мои лични фаворити. Те демонстрират умело използване на подходящи, за целевите групи на кампаниите, медии по въздействащ начин."

Силвия Юдакова: "Личният ми фаворит от тазгодишните заявки на медиийния конкурс е кампанията „Животът няма аутокорект“. Освен че е много добре планирана и изпълнена, кампанията фино насочва вниманието към много важна, а същевременно пренебрегвана тема – нивото на грамотност на подрастващите, а и на обществото като цяло. Искрено вярвам, че освен да помага на брандове, рекламата трябва да прави и точно това, което направи „Животът няма аутокорект“ – да се изказва и по некомерсиални въпроси, да се стреми да използва влиянието си за положителна промяна."

Какви тенденции в българския комуникационен бизнес забелязaхте на база на участващите в медийния конкурс на ФАРА 2024 кампании?

Александър Гагов:"Забелязвам връщане към креативността, която миналата година беше отстъпила малко от позициите си, за сметка на изкуствения интелект."

Александър Бирцоев: "За мен една от основните тенденции на тазгодишната ФАРА е наличието на много повече кампании със социална насоченост и най-хубавото е, че независимо дали зад тях стоят брандове или нестопански организации, целта им не е да продават, а да променят обществени нагласи и да се борят с наболели проблеми в ключови сфери като образование, здравеопазване и домашно насилие. Това ме кара да се почувствам донякъде обнадежден, че на фона на неясната и тягостна политическа обстановка, комуникационната индустрия има силата да оказва положителна промяна за цялото ни общество".

Самуил Петков: "Определено се забелязва сериозен растеж в използването и разработването на каналите на инфлуенсърите по нов и по-интересен начин. Все пак това е напредък, от други години и показва, че марките и агенциите са готови да разглеждат канала като уникална и интересна възможност по естествен начин да видим посланията на марките вплетени в съдържанието на съответния инфлуенсър. Бавно и постепенно отлепяме от продуктовото позициониране отпреди 10 години, когато само поставяхме продуктите във фийдовете на определени личности без да търсим съответната релевантност с таргет аудиторията."

Светослав Дъбов: "Две положителни тенденции ми направиха силно впечатление конкретно на фестивала: наличието на много млади талантливи и ентусиазирани специалисти в индустрията и времето и усилията, които част от опитните колеги инвестират за развитието на бранша. "

Силвия Юдакова: "Прави впечатление, че брандовете и компаниите се опитват да правят интегрирани кампании, с все по-силен фокус върху Digital и технологии, което е напълно естествено предвид медийното потребление. Освен това се наблюдава засилен фокус върху устойчивостта и социалната отговорност в рекламните им стратегии, което е похвално."

Очаквайте скоро и впечатленията на членовете на журито на Творческия конкурс на ФАРА 2024.