Топ 5 глобални тенденции, определящи дигиталния пейзаж през 2024 гoдина

Алина Рул, Chief Digital Buying Officer at RAZOM GROUP – водещата група комуникационни агенции в Украйна, която включва Initiative, UM Ukraine и Havas Media Ukraine, разкрива какво да очакваме в дигиталната сфера през 2024 г.

от Redlink
Топ 5 глобални тенденции, определящи дигиталния пейзаж през 2024 г.

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

1.Преосмисляне на възможностите: автоматизация и AI

Приходите на OpenAI се очертава да надминат 1 милиард долара до 2024 г. Новаторският ChatGPT на OpenAI плени света през ноември 2022 г., като над 100 милиона потребители приеха платформата в рамките на първите два месеца от старта й.

Днес почти всяка дигитална агенция и множество маркетингови компании по света разглеждат ChatGPT като незаменим инструмент, който преоформя самата същност на техните бизнес операции.

Забележителната сила на чатбота в разбирането на входящ разговорен език и изработването на разнообразни разговорни отговори предизвика промяна на възприятието за потенциала на AI.
Изкуственият интелект (AI) е готов да поема все по-ключови роли в областта на дигиталния маркетинг. AI дава на бизнеса възможността да рационализира операциите си, да предоставя персонализирани взаимодействия на клиентите и да подобрява ефективността на своите маркетингови кампании.

2. Разкриване на бъдещето: еволюцията на видео маркетинга и ерата на хипер-персонализацията

Кратките видеа и вертикалния видеофоррмат се утвърдиха като основополагащи за видео маркетинговите стратегии и изглежда, че тяхното господство няма да намалее скоро.
Тъй като пътуването на потребителите претърпява бърза трансформация, платформи като TikTok и Instagram царуват сред младежката аудитория.Мобилните устройства представляват над 70% от интернет потреблението, а видео съдържанието (само!) допринася за 78% от мобилния трафик на данни.

С интегрирането на AI в тези популярни платформи, марките и агенциите вече притежават силата да създават високо персонализирани видеоклипове, които предлагат изключителна стойност за инвестициите в тях. Това ниво на персонализация не само повишава ангажираността на зрителите, но и задвижва до нови висоти процентите на реализация.


Следователно, докато пътуваме към 2024 г., хипер-персонализацията заема централно място, използвайки усъвършенствани анализи и машинно обучение, за да предостави препоръки за съдържание по поръчка и персонализирани предложения за продукти.

3. Насърчаване на доверието в цифровата ера: неприкосновеност на личните данни и прозрачността през 2024 г.

С настъпването на 2024 г. фирмите са принудени да превърнат поверителността и прозрачността на данните в свои основни приоритети, за да култивират доверие в аудиторията си. До края на 2023 г. 65% от населението на света ще бъде покрито от съвременни разпоредби за защита на личните данни, докато само 10% са имали подобна защита през 2010 г. GDPR на ЕС също играе важна роля за поверителността на данните.
Говорейки за потребителите, прозрения от известни изследователски фирми по целия свят подчертават едно тяхно парадоксално търсене - потребителите горещо желаят защита на своите данни, като същевременно жадуват за персонализирани оферти и цифрови реклами, които резонират с техните нужди и предпочитания.

В развиващия се пейзаж на използването на данни, марките и агенциите са подтикнати да изместят фокуса си от конвенционалните, социално-демографските данни. Вместо това те трябва да възприемат нюансирани подходи като контекстуално таргеиране, акцент върху персонализиран криейтив и съдържание и използването на силата на усъвършенствания изкуствен интелект (AI) и анализите. Тези възможности могат да бъдат използвани за оптимизиране на кампании въз основа на неперсонализирани сигнали, надхвърляйки ограниченията на традиционните източници на данни.

Ключът се крие в събирането на данни от първа и втора ръка, които могат да бъдат получени чрез дълбокото разбиране на поведенческите предпочитания, което позволява на марките и агенциите да приспособят своите стратегии с по-голяма точност и релевантност към целевата си аудитория.

4. Повишаване на ангажираността: Възходът на инфлуенсър маркетинга и социалните медии

Привлекателността на инфлуенсър маркетинга продължава да завладява рекламодателите, като нивата наинвестиции в него постоянно нарастват. Прогнозите дори сочат забележително увеличение от 28% на разходите, което се очаква за 2025 година.

През 2024 г. инфлуенсър маркетингът ще претърпи трансформация, с възприемането на дългосрочнитепартньорства, прозрачни сътрудничества и използването на микроинфлуенсъри. Очертава се една основна тенденция, при която марките вече не се стремят да прикриват рекламите си, а вместо това се стремят да създават съдържание, което е едновременно уместно и ценно, оставяйки трайно впечатление на своите клиенти.

Ключовите тенденции, оформящи инфлуенсър пейзажа през 2024 г., включват:

1. Кратки, персонализирани и подходящи видеоклипове: Кратките видеоклипове ще поемат водеща роля, предоставяйки ангажираност и потапящи преживявания за клиентите.

2. Възходът на микроинфлуенсърите: По-малките инфлуенсъри със силно ангажирани последователи ще придобият известност, предлагайки по-автентична и релевантна връзка с аудиторията си.

3. Междуплатформена промоция: Марките и инфлуенсърите ще си сътрудничат, за да създадат съдържание, оптимизирано за различни канали, простиращо се от имейл маркетинг до социални медии, осигурявайки сплотена и ефективна маркетингова стратегия.

4. Продължаващо доминиране на stories в социалните медии: В социалните медии, stories,популяризирани от платформи като Instagram, ще продължат да доминират, осигурявайки динамика и като средство за свързване с аудиторията в реално време.

5. Web 3.0 и метавселената: пионер в бъдещето на дигиталната трансформация

Web 3.0 и метавселената са две нововъзникващи технологии, които се очаква да революционизират начина, по който правим бизнес през следващите години.

Web 3.0 е визионерско начинание, насочено към вливане на интелигентност и интуиция в интернет, постигнато чрез интегрирането на изкуствен интелект (AI) и алгоритми за машинно обучение. Тази трансформация дава възможност за задълбочено разбиране на контекста и семантиката, които стоят в основата на споделените данни, повишавайки онлайн изживяването на потребителите.


Обратно, метавселената се очертава като създадена от потребителя виртуална сфера, насърчаваща взаимодействията между индивидите и дигитални субекти. По-специално, ROBLOX, метавселена, ценена от по-младото поколение по целия свят, въплъщава тази еволюция. Предстоящият етап включва безпроблемна интеграция на марката в различни метавселени, оборудвани с изчерпателен набор от рекламни инструменти, познати на агенциите.


Взети заедно, Web 3.0 и метавселената предвещават една нова ера, в която фирмите могат да приспособят своите продукти и услуги с безпрецедентна прецизност, отговаряйки на уникалните нужди и предпочитания на своите клиенти.