Възкресените – първият в света AI олимпийски отбор

В памет на загиналите във войната спортисти, Украйна представи на Олимпийските игри в Париж първият в света създаден с AI олимпийски отбор, в кампания създадена от TEAM BBDO

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Украйна създаде силно емоционален момент по време на Олимпийските игри в Париж, като представи един изцяло дигитален олимпийски отбор, съставен от украински спортисти, загинали по време на войната. Войната в Украйна унищожи много мечти и надежди, включително и тези на топ спортисти, чиято най-голяма цел е била да участват поне веднъж в Олимпийските игри. С помощта на AI шестима убити украински спортисти са върнати към живот и изпращат призив от Париж към света.

Кампанията "Възродените" е представена в Олимпийското село в Париж от Министерството на младежта и спорта на Украйна и Brand Ukraine. Фокусът на емоционалната кампания, разработена съвместно с германската агенция TEAM BBDO, е върху украинските спортисти, загубили живота си във войната срещу Русия. В основата на кампанията е видеоклип, в който боксьорът Максим Халиничев поема главната роля. Той загива на фронта през 2023 г. само на 22-годишна възраст. До него са Анастасия Гончарова (колоездене), Федор Епифанов (фехтовка), Олександър Пелешенко (вдигане на тежести), Никита Засядко (плуване) и Микола Жидков (футбол), всички загубили живота си във войната. Със съгласието на семействата им, всички те са „възродени“ с помощта на изкуствен интелект и разказват своите много лични истории като спортисти, за да могат да продължат да живеят на Олимпийските игри – тяхна мечтана цел.

Дигиталните аватари на загиналите спортисти са създадени въз основа на снимки и видеозаписи, предоставени от техните опечалени, от които AI инструменти генерират измамно реални видеа. При производството на активите екипът BBDO е подкрепен от първата в Германия филмова продукция с изкуствен интелект Tektite.

Инициативата има за цел не само да напомни за мечтите и надеждите на починалите спортисти, но и да привлече специално внимание към ефектите от продължаващите войни върху спорта в световен мащаб. "Ние почитаме нашите загинали спортисти по уважителен и иновативен начин. Поради руската агресивна война Украйна губи млади и талантливи жени и мъже всеки ден. Те може би биха могли да станат олимпийски шампиони или носители на Нобелова награда. Ето защо стартирахме "The Revived": Искаме да привлечем вниманието към продължаващото страдание", казва Тим Макаров, ръководител на отдел "Съдържание и дигитализация" в Brand Ukraine

В Творческият директор на групата Team BBDO Франк Хан казва: "За нас е важно Олимпийските игри също да изпратят мощен сигнал за мир. За тази цел използваме уникална техника с изкуствен интелект, която дава възможност да се върнат към живот мъртвите спортисти и да се разкаже тяхната история по изключително трогателен, достоверен и емоционален начин."