ТВОРЧЕСКИЯ ФЕСТИВАЛ WHITE SQUARE И ВДЪХНОВЕНИЕТО НА ИНДУСТРИЯТА

За ролята на творческите фестивали, и тяхното значение и влиянието им върху индустрията разговаряме с организаторите, участниците и членовете на журито на фестивала White Square.

от Redlink
White Square Festival

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Творческите фестивали имат своята значима роля в професионалната среда, а в последните години фестивалите засилват влиянието си не само върху развитието на индустрията, но и на световната икономика като цяло. Творческите фестивали служат и като чудесен източник на вдъхновение, което е толкова необходимо за всеки, който се занимава с творческа работа.

Всяка година във фестивала White Square участват заявки от повече от 35 страни, включително Европа, Азия, Латинска Америка, САЩ, Китай, Близкия Изток и Северна Африка (MENA), страните от ОНД, и др. White Square ежегодно актуализира конкурсната си програма, като същевременно споделя принципите на социално отговорния маркетинг, спокойствието и отстояването на универсалните човешки ценности.

Алена Устинович, основател на Международния фестивал на креативността White Square разказва за концепцията, в основата на Международния творчески фестивал White Square:
„Тази година фестивалът White Square празнува своята 15-та годишнина. Не е толкова много, но все пак е много важно за проекта. При създаването на фестивала използвахме аскетичен бял квадрат като основа на концепцията и името, което първоначално се превърна в своеобразен символ на креативността в рекламата за нас. В края на краищата именно от чист лист бяла хартия най-често се създават идеи, от които по-късно възникват силни марки. За нас рекламата е изкуство, но приложно изкуство, което изпълнява определени маркетингови задачи. Има ограничения, но няма ограничения за изкуството на творците. Този фестивал е коктейл от професионалното вълнение, страстта и вдъхновение на рекламните артисти от различни страни. Ето защо впоследствие променихме корпоративната идентичност, като добавихме аспекти и цветове, но запазихме и популяризирахме основните ценности: намиране на най-добрите, чисти идеи и насърчаване на техните създатели. Хората в рекламната индустрия са талантливи и според мен наистина променят света към по-добро. Надяваме се, че и тази година ще видим много нови ярки заявки и участници.“

За ролята на творческите фестивали и тяхното значение и влияние върху индустрията разговаряме с организаторите, участниците и членовете на журито на международния творчески фестивал White Square.

Каква според вас е мисията на рекламните фестивали като White Square за индустрията?

Стив Колмар, изпълнителен творчески директор, Publicis Groupe Португалия:
Лесно е да се забрави, че рекламните фестивали са повече от просто награждаване на най-добрите заявки. Най-често се съсредоточаваме върху признаването на силните заявки, поздравяването на техните създатели, честването на приноса на марките и радостта от развитието на нашата индустрия. Честно казано, аз лично виждам ролята на фестивалите не само в това. Фестивалите винаги са обмяна на опит, различни гледни точки, нови подходи към работата и, разбира се, интересни хора, които срещаме тук. Всяка среща е шанс да подобрите себе си и по този начин се създава бъдещето на индустрията. Ето защо със сигурност може да се каже, че White Square има висока мисия: да изгради мост между рекламодатели и маркетолози, да създаде пространство, където всички ние заедно можем да създадем отворено бъдеще за брандовете."

Folker Wrage, основател на Wrage / Antwort, Швейцария:
Рекламните фестивали предлагат много повече от награди. Това е една от малкото възможности за нас да прекараме време далеч от офиса и да се съсредоточим върху новите неща и подобряването на нашите умения. Създаваме приятели, вдъхновяваме се и ставаме част от глобална общност. Не познавам фестивал, който да е по-фокусиран върху вдъхновението и образованието от White Square. Ето защо винаги се опитвам да намеря начин да бъда тук.“

Али Рез, главен творчески директор на Impact BBDO MENA, ОАЕ:
Рекламните фестивали са изключително полезни, защото не само насърчават креативността като индустрия, но и вдъхновяват и мотивират творците да създават своите най-добри проекти. Това е вълната, която повдига всички лодки. White Square ежегодно демонстрира колекция от най-добрите творби, които със сигурност заслужават признание и популяризиране.“

Ищван Брачок, главен творчески директор и основател на White Rabbit Budapest, Унгария:
С две думи: ако нямаше Олимпийски игри, можеше ли някой да пробяга 100 метра за по-малко от 10 секунди? По-конкретно, творческата работа е основната задача на агенциите. Ето защо креативността е най-важният критерий за вземане на решение за избор на агенция. Клиентите търсят някой, който може да предложи новаторски идеи, импулси и новаторски мисли, до които самите те не са могли да стигнат. В крайна сметка престижните фестивали на творчеството, като White Square, служат като демонстрация на изпълнението на тази основна задача на индустрията ни.“

Рикардо Рачело, старши художествен директор на Wieden+Kennedy Амстердам, Холандия:
„Според мен фестивалите са отлична възможност да отделите време за измерване на пулса на индустрията. Мисля, че във всяка сфера на дейност има време за действие и време за преценка на направеното, за да оцените следващите си стъпки. За индустрията като цяло фестивалите са мястото, където се награждават творби, които ще станат еталони за следващата година, времето, когато индустрията мисли в каква посока да върви, за да се справи с времето.“

Микеланджело Чианчиози, изпълнителен творчески директор на DigitalGo, Италия:Ако е вярно, че гениалността е 1% талант и вдъхновение и 99% упорит труд, тогава този един процент е абсолютно важен! Рекламните фестивали като цяло и в частност такива млади и иновативни като White Square са точно местата, където търся вдъхновение и (защо не?) ставам муза за другите!“

Томазо Мецавила, изпълнителен дигитален креативен директор на Robilant Associati, Италия: „За мен участието в рекламния фестивал означава отлична възможност за споделяне на опит, установяване на контакти и развитие: точно това се случва на White Square. Виждате хиляди произведения, обменяте визията за бъдещето, ролята на творчеството, креативните идеи с хора-представители на рекламната индустрия от цял ​​свят. Това е едно от най-добрите места, на които съм бил, за да разширя мрежата си от контакти. Всяка година тук срещам прекрасни творци, талантливи млади хора, иновативни мениджъри, а някои от тях стават дори не просто познати, а приятели!

Даниеле Фиандака, основател на Token Man Consulting, Великобритания: „Фестивали като White Square са източници на вдъхновение. И като се има предвид, че разнообразието е в самото сърце на творчеството, с удоволствие откривах скъпоценни камъни там, които понякога се губят на други фестивали поради културни различия.

Фернандо Перес, старши дизайнер на Interbrand, Испания:White Square е място за срещи на умове и творци, където глави и сърца се обединяват за иновативни и смели ходове. Надявам се да предам своята визия и опит в комбинирането на стратегия и креативност от сцената на White Square, за да вдъхновя участниците да предприемат значителни стъпки."

Франческо Герера, главен творчески директор на Different, Италия:Присъствието на фестивали е нашето огромно предимство като индустрия, защото културата е последната бариера срещу невежеството, което всички виждаме в социалните мрежи и около нас. Фестивалите са една от най-важните ни ценности. White Square е жизненоважен за региона като глътка свеж въздух и нов поглед отвън. Същото беше и в Италия, когато решихме да създадем фестивала IF! , благодарение на който днес репутацията на индустрията значително нарасна.“

Кристоф Нан, генерален творчески директор на FCB Хамбург, Германия:Има места, където концентрацията на вдъхновение е извън мащаба. Където има толкова много вдъхновение, че сякаш дишаш не въздух, а идеи. Пример за такива места са рекламните фестивали и особено стаите за журиране. За креативните това е най-добрата "храна", която може да съществува. Ето защо толкова обичам да работя в журито и особено затова всяка година чакам White Square."

Николина Попович, творчески директор на Grey MENA:Вярвам в силата на творчеството. Несъмнено тя движи бизнеса, влияе върху развитието на културата и променя света. Затова рекламните фестивали са чист концентрат от невероятни резултати в бизнеса, културата и творческата индустрия. Това е като непрекъснато инжектиране на първокласна креативност интравенозно в продължение на няколко дни. Повишавате амбициите си и разширявате хоризонтите си. Точно това се случва на White Square, че дори и повече.“

Фестивали като White Square със своя дух на професионално разивите, стремеж, вълнение и много отлични завки и кейсове от различни страни, ежегодно вдъхновяват участниците с нови креативни идеи, които са предпоставка за успешен бизнес в съвременната икономика.

Участници от цял ​​свят могат да подадат онлайн до 28.04.2023 своите проекти за участие в конкурсната програма на White Square, в 210-те подкатегории, които покриват целия спектър от комуникации, маркетинг, брандинг и творчески индустрии. Повече информация за правилата за подаване на заявки можете да намерите на официалния сайт на Фестивала.