Тийнейджърите и новините

Социалните медии са основен източник за новини за тийнейджърите, но телевизията остава важен фактор.

от Redlink
Тийнейджърите и новините

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Instagram, TikTok и YouTube вече са първите три източника на новини за тийнейджърите в Обединеното кралство според доклад на комуникационния регулатор Ofcom. Данните са важни, доколкото поведението на младите потребители на медии е идентично в цяла Европа, а трите най-популярни сред тийнейджърите в UK социални мрежи са водещи и за младите хора в България.

Използването на социалните мрежи като източник на новини остава като цяло стабилно сред младата възрастова група (55% до 57% някога са ги използвали за тази цел) през последните пет години, но комбинацията от платформи се променя значително: TikTok се появи от нищото преди три години, а вече има 28% дял, докато Facebook е загубил десет пункта за три години и сега е само с 22%, YouTube (28%) е загубил пет точки за една година, докато Instagram остава като цяло стабилен (29%).

Разговорите със семейството и телевизионните новини остават най-често срещаните начини за научаване на новини сред 12-15-годишните, но ролята на телевизията е намаляла рязко през 2022 г. – само 59% я използват за новини в сравнение с между 64% и 68% през предходната година.

Фалшивите новини и дезинформацията лесно намират място – и разпространение – в социалните медии. Освен че трябва да обмислят до какво съдържание искат да се показват в социалните медии, марките могат също така да обмислят дали могат да играят роля в справянето с тези проблеми чрез обучението на настоящи и бъдещи купувачи.

„Тийнейджърите днес е все по-малко вероятно да вземат вестник или да гледат телевизионни новини, вместо това предпочитат да бъдат в крак с новостите, като преглеждат своите социални мрежи. И докато младите преценяват новините в социалните медии като по-малко надеждни, те оценяват тези услуги по-високо заради предоставянето на информация и разнообразие от мнения относно актуалните истории за деня” – казва Yih-Choung Teh, групов директор за стратегия и изследвания в Ofcom.