TikTok расте неудържимо

Прогнозите показват, че ако расте със същите темпове, TikTok скоро ще изпревари Meta по приходи.

от Redlink
TikTok расте неудържимо

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Платформата за кратки видеоклипове TikTok е на път да изпревари Meta според доклади показващи, че компанията има приходи от 120 милиарда долара в световен мащаб през 2023 г., което е ръст от 40% на годишна база. 16 милиарда от тях идват от САЩ, където компанията е изправена пред промени в законодателството, които може да предизвикат продажба на компанията с цел продължаване на дейността й в страната.

На фона на политическата буря в Съединените щати TikTok се очертава като една от най-важните медийни компании на земята. Не само, че прави много пари и забавлява много хора, но според изследванията платформата е ефективна по различни начини от своите конкуренти, особено в областта на придобиването на нови клиенти.

Цифрите, съобщени за първи път от Financial Times показват,че TikTok е основен медиен играч, както и огромна политическа история, последствията от която тепърва предстоят.

Глобалната аудитория на TikTok, с 1,56 милиарда потребители всеки месец, е почти толкова голяма, колкото тази на Instagram с 1,65 милиарда. Изглежда, че приходите на TikTok , които са частната компания, която не трябва да декларира приходите си на фондовия пазар, също се доближават до нивата на приходи на Meta (131 милиарда долара през 2023 г.). И то много бързо: приходите на TikTok през 2023 г. растат с над 40% в сравнение с 16% на Meta.

Въпреки че собственикът на TikTok ByteDance като цяло е на печалба, това се дължи до голяма степен на операциите му в Китай, където има успешен бизнес в електронната търговия. За сравнение, TikTok харчи много, за да продължава да расте в голяма част от останалия свят. Ако загуби възможността да работи с инфлуенсъри в САЩ, това може да доведе до изчезване на привлекателността на платформата.

Огромният ръст на приходите за TikTok, който е собственост на ByteDance със седалище в Пекин, идва на фона на приемането на законопроект в Конгреса на САЩ, който може да го принуди да се продаде на некитайска компания в рамките на шест месеца. Законопроектът, който все още предстои да бъде обсъден в Сената на САЩ – където е малко вероятно да мине толкова гладко, колкото в Камарата – създава потенциал за битка на високо ниво за свободата на словото, която може да бъде решена в съда.

Това спорно законодателство вероятно ще се изправи пред предизвикателства, като всяка продажба на TikTok в САЩ ще бъде невероятно скъпа и ще изисква одобрение от Китай. Също така трябва да се отбележи, че ByteDance не е национализирано предприятие: много американски инвеститори са част от платформата от дълго време.

Въпреки че законопроектът е приет благодарение на гласовете на членовете и на двете партии, американците са много по-раздвоени: 31% от възрастните подкрепят забраната, докато 35% са против, като разбира се отговорът зависи от това дали респъндентът използва приложението. Много избиратели също така смятат, че страната е изправена пред доста по-сериозни проблеми.