Програмата на ФАРА 2024: вдъхновение от професионалисти от рекламата и отвъд нея

Професионалисти с впечатляващи постижения в индустрията ще разгледат творческия, комуникационния и рекламния бизнес в нова светлина

от Redlink
Програмата на ФАРА 2024: вдъхновение от професионалисти от рекламата и отвъд нея

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Най-големият рекламен фестивал в България - ФАРА се организира от 2000 г. насам от БАКА. Целта на Фестивала е да демонстрира постиженията на комуникационната индустрия в България и да отличи най-добрите рекламни форми и комуникационни кампании. ФАРА обединява в себе си конкурс на комуникационни идеи и лекционен панел с участието на уважавани международни лектори. Във ФАРА участват професионалисти от комуникационния бранш, представители на творчески професии, режисьори, продуценти, водещи рекламодатели, маркетинг специалисти, медии.Акредитации за Фестивала, който ще се проведе тази година от 6 до 8 юни в пространствата на Международен конгресен център – Бургас, могат да бъдат закупени онлайн през сайта на ФАРА.

За поредна година световни експерти в рекламата и отвъд нея ще вдъхновят публиката на ФАРА с разнообразни провокиращи размисъл теми. ФАРА’24 „В нова светлина“ ще представи плеяда специалисти с десетилетия опит, които ще се качат на сцената на Фестивала в Международния конгресен център в град Бургас тази година.

Рекламната и маркетингова легенда Дейв Трот е един от лекторите на ФАРА 2024.

Дейв Трот е сред най-успешните творчески директори във Великобритания и САЩ, ръководени от него рекламни агенции са печелили стотици награди, сред които и „Агенция на годината“ на списание Campaign и „Най-креативна агенция в света“ от Ad Age. През 70-те той основава „D&AD Creative Workshop“ за обучение на млади копирайтъри и арт директори, която ръководи в продължение на 40 години и обучава стотици млади кадри в Лондон, много от които сега са сред най-успешните лондонски творчески директори. Автор е на шест книги за креативността: ‘Creative Mischief’, ‘Predatory Thinking’, ‘1+1=3’ и ‘Creative Blindness – and how to cure it’, ‘The Power of Ignorance’ и ‘Crossover Creativity’. Дейв Трот казва, че в продължение на дългогодишната си кариера е акумулирал много емпирични знания и опит, които сега споделя като лектор на водещите световни форуми на творческите и комуникационни индустрии. На сцената на ФАРА 2024 Дейв ще говори за умния подход към реализирането на идеи. Лекцията му е озаглавена "SIMPLE IS SMART, COMPLICATED IS STUPID".

Андрей Тюркавин – бивш програмист и настоящ Global ECD/tech в Publicis Italy

Андрей се присъединява към Publicis Groupe през 2009 г. като копирайтър след кариера в технологиите (програмиране и кодиране) и още през първата си година печели първото си Eurobest отличие. Някои от награждаваните кампании по които е работил са "The Closer“ и „The gaming fridge“ за Heineken, #StillSpeakingUp за Propuesta Cívica + Reporters Sans Frontieres и Passive cooking за Barilla. С общо 44 награди Cannes Lions зад гърба си днес, класиран като #3 ECD на Cannes Lions 2022, буквално дни преди участието си в програмата на Cannes Lions 2024, на сцената на ФАРА’24 Андрей Тюкявкин ще говори на тема Reinventing brands.

Антоанета Мечанова - основател, La Maison Hush Hush

Професионалния път на Антоанета Мечанова минава през някои от най-креативните глобални рекламни агенции: от Hal Riney & Partners в Сан Франциско, през Ogilvy & Mather в Ню Йорк и Париж, до BBDO и Publicis, където работи като творчески ръководител с различни емблематични марки, сред които е и Louis Vuitton

. Вдъхновяващ пример за творчески номад, преминал през всички измерения на артистизма, през 2015 г. Антоанета създава La Maison Hush Hush в Париж, където в момента работи по глобални бранд кампании за световни марки като Tiffany & Co, Philipp Pein, Elie Saab, Tommy Hilfiger, CISCO, Lanvin и други. През цялата си кариера Антоанета е удостоена с над 100 от най-престижните награди в индустрията. Темата на която ще говори Антоанета Мечканова на ФАРА 2024 е "МЕЧТАТА. ЛУКС ИЛИ НЕОБХОДИМОСТ?"

Мат Смит - Мениджър Тенденции в GWI, водещата компания за таргетиране на аудитория за глобалната маркетингова индустрия.

С опита си в областта на икономиката и поведението на потребителите, Мат Смит се фокусира върху ориентиран към потребителите подход към пазарните проучвания, за да предостави прозрения, променящи играта. С оглед на непрестанния фокус на рекламната индустрия в създаването на комуникационни и рекламни продукти в посока на Gen Z, от сцената на ФАРА’24 Мат Смит ще говори за връзката с активното поколение. Hashtags to handshakes: Connecting with Gen Z е темата на неговата лекция.

Патриция Болионе - бранд стратег и дизайнер на творческо образование

Патриция Болионе е вицепрезидент Brand & Creative в Translated и творчески директор в Imminent - авангарден изследователски център на Translated, посветен на езика, изкуствения интелект и невронауките. През 2021 г. Патриция основава Trend Alchemy - лаборатория за тенденции, където те идентифицират потребителските тенденции и пишат бъдещи разкази, способни да стимулират стратегическото мислене. Патриция Болионе ще сподели с публиката на ФАРА 2024 Creativity Trend Report – анализ, който изследва развиващия се пейзаж на творчеството, ангажираността на марката и участието на общността, като набляга на културната уникалност.

Партньорство с Черноморски международен литературен фестивал

Като резултат от поставеното в началото на 2024 г. партньорство между БАКА и Черноморския международен литературен фестивал, ФАРА ще приюти литературни специалисти, поети, есеисти и преводачи. Видни представители на литературното съсловие ще участват със специални лекции в програмата на ФАРА’24. Остап Сливински, поет, писател и преводач от български на украински език, член на УС на Украинския ПЕН център, и Гвантса Жобава, вицепрезидент на Международната асоциация на книгоиздателите, ще се включат като лектори в програмата на ФАРА. Вечерта на 7 юни ще прикове вниманието на посетители и публика с литературно четене от поети и писатели, участници в Литературния фестивал.

AMPLIFY - дискусионен панел, организиран от B+RED

Звукът и музиката могат да говорят много по-силно, където клишетата и “call-to-action” посланията замлъкват, но дали не го пренебрегваме като инструмент за разказване на истории и дали го използваме по възможно най-творческия начин, за да реализираме възможностите пред нашия бранд? Чуйте какво имат да кажат участниците в дискусионния панел AMLIFY Влади Герасимов, Калоян Димитров и Максим Стоименов, които имат дългогодишен опит в рекламната индустрия като продуценти, композитори, звукоинжинери, изпълнители и (понякога) барабанисти на 07.06.2024г.

Уъркшоп Talking Brands: Накарай я да проговори

Воденият от Велина Мавродинова уъркшоп насочен към тези творчески личности, които вече имат опит с брандинг проекти ще започне малко преди старта на ФАРА’24. Уъркшопът стартира още през май с предварителни срещи и работа по специален проект, а на 7 юни в Бургас, по време на фестивала, участниците ще имат възможност да споделят в група своята работа и да обменят нови знания.

ФАРА 2024 събира отново заедно рекламната общност благодарение на силната подкрепа от Нова Броадкастинг Груп и Нетинфо. Фестивалът се осъществява с партньорството на Община Бургас.