Младите в България – орисани да гледат телевизия

След вдигането на карантината рейтингите падат, но вече е ясно, че у нас расте ново телевизионно поколение.

от Redlink
Младите в България – орисани да гледат телевизия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Времето пред телевизора по време на извънредното положение се увеличава във всички възрастови групи, но най-много за 15-25 годишните.

Новини и развлечения са предпочитани от младите по време на карантината.

Извънредното положение накара българите да гледат повече телевизия. Това е предвидима промяна за нация, която и без това се слави като една от най-гледащите телевизия в Европа – у нас средното време, прекарано всеки ден пред екрана през 2019 година, е три часа дори за най-активната и заета част от хората (2:59 часа за 18-49 год. според ГАРБ). В началото на карантината то стана над пет часа – на практика цялото „будно“ време на българина е пред телевизора. Ръст в телевизионното време има във всички възрастови сегменти, като очаквано за възрастните над 64 години увеличението е само с 2%, докато за младежите 15-25 години е с цели 17,2% - от 1:39 часа средно за 2019 достига до 2:03 часа телевизионно време през 2020. В първите две седмици на извънредното положение ръстът е дори по-голям - 56% в сегмента 15-25 години, след това има известно намаление, но нивата се запазват по-високи от тези преди кризата.

Тази тенденция не е български патент. Голям ръст в телевизионното време на младежите отчитат много държави в Европа, като навсякъде причината е в обединяването на семейството пред телевизора. Очевидно кризата е довела младите хора пред телевизионния екран и въпросът е какво са гледали, защо и ще продължат ли да го правят и занапред.

Новините
Първата причина за увеличеното ТВ време са, разбира се, новините. Наред с тях и всички допълнителни публицистични формати за COVID-19, които и Нова, и бТВ своевременно добавиха в програмната си схема. Новините станаха предпочитани предавания по време на извънредното положение за всички възрастови групи, включително и 15-25 годишните, които по принцип се информират за всичко от интернет.

Телевизионните новини не само са най-популярни, те имат и най-висок кредит на доверие. Според проучването на „Ройтерс институт“ от юни 2020, новините на Нова и бТВ са на първите две места като източник на информация – при това и при търсене на новини в интернет, пак Нова и бТВ са на първите места. Това в общи линии значи, че което се каже по телевизията, то е истина.
Интересът на младите хора към новините се дължи както на общата несигурност и търсене на актуална информация, така и на принудителното затваряне вкъщи с родителите, където телевизорът и без това работи непрекъснато – показателно за това е увеличеният рейтинг сред младите на турския вечерен сериал, който едва ли са гледали по свое желание (и са спрели след кризата).
Моят дом е моят телевизор
Нека не преувеличаваме – младежите не стоят непрекъснато до баба си на дивана, гледащи турски сериали и новини. По-голямата част от тях (56% от домакинствата според Establishment survey 2019 на ГАРБ) си имат собствен телевизор, тоест живеят в домакинства с два или повече телевизора. Изборът им дали и какво да гледат си е лично техен. Показателно в това отношение е, че сред любимите им канали са Disney, Планета или The Voice, което по-вероятно върви на личния им телевизор, а не на този „в хола“. По време на карантината и принудителното седене вкъщи, музиката и развлеченията малко са отстъпили, за сметка на голям интерес към канали със сериали като тези на FOX, бТВ Cinema и Comedy, както и Discovery, който им е любим и по принцип. Интересен феномен е по-високият рейтинг на 24 kitchen, който явно се гледа като развлекателен канал и след извънредното положение интересът към него спада.
Против статуквото
Любимият сериал на 15-25 годишните е All Inclusive по Нова телевизия, като това е почти единственото истински забавно предаване по тази телевизия в периода на извънредното положение. Останалите избори на младите също са в категорията развлечение – „Един за друг“, „Кошмари в кухнята“, „Съдебен спор“, „Бригада нов дом“– предавания, в които емоциите са на показ. По същата логика расте популярността на Канал 3 или телевизия 7/8 сред тази възрастова група – очевидно се търсят алтернативни гледни точки.
Какво предстои
Летният сезон е традиционно по-слаб за телевизиите, с по-малко риалити формати и по-ниски рейтинги за всички възрастови групи. Нивата на гледаемост и рейтингите за 15-25 годишните постепенно се връщат към стойностите от преди карантината, като все пак са една идея по-високи. Едната причина е, че който е започнал да следи някакъв сериал или предаване, ще си го догледа. Забелязва се, че младите хора гледат с интерес развлекателните риалити формати „Като две капки вода“ и „Гласът на България“.

В заключение може да кажем, че извънредното положение превърна младите хора в сериозни телевизионни зрители, но за кратко. В близко бъдеще те най-вероятно ще се върнат към дигиталното общуване и музикалните телевизии. Възможно е в следващия телевизионен сезон отново да гледат програмите, които са им харесали най-много. Важното е, че се вижда как затворени у дома си, те повтарят навиците на родителите си, един от които е гледането на телевизия. Това означава, че расте ново поколение телевизионни зрители, които някой ден, когато имат свой дом, обезателно ще имат и свой телевизор.