Медът, който никога не трябваше да съществува

Saatchi & Saatchi Ukraine представи Minefields Honey – мед от украинските минни полета

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Украйна е една от най-силно минираните страни в света. Площта на минните полета в момента е достигнала 8 милиона хектара, като 6 милиона хектара са разположени в окупираните територии и 2 милиона хектара в освободените райони.

Международната общност все още изчислява колко години и милиарди долари ще са необходими, за да се разминират тези райони. Междувременно хиляди хектари земя остават опасни за хората и неподходящи за земеделие.

Проектът Minefields Honey на Saatchi & Saatchi Ukraine за Министерството на външните работи на Украйна има за цел да помогне за повишаване на осведомеността и осигури средствата за разминиране на Украйна.

Minefields Honey е продукт, произведен от пчели на украинските минни полета. Това е продукт, който никога не е трябвало да съществува, точно като минните полета, които сега са осеяли украинскита земя.

"Войната през очите на украинското земеделие е стотици хиляди хектари минни полета. Полета, които не могат да бъдат засети. Ако военните действия приключат днес, на фермерите ще са необходими поне четири години, за да се върнат към нивата на предвоенно растениевъдство, а това е под най-оптимистичните прогнози. Всеки ден страната агресор засажда, унищожава и поврежда. И се обединяваме, за да продължим да работим, да възстановяваме потенциала и да създаваме възможности. Нашата компания има удоволствието да бъде част от този вдъхновен и утвърждаващ живота проект. Докато разминирането продължава, ние осигуряваме на пчеларите достъп до райони, където мощната селскостопанска техника не може да достигне. По този нетрадиционен начин ние потвърждаваме вярата си в нашата родина и нейната устойчивост", отбеляза Катерина Спивакова, директор комуникации и GR на аграрната компания Kernel, партньор в проекта.

За да може да се произведе Minefields Honey, Saatchi & Saatchi и Kernel, прилагат своята творческа изобретателност. За да се избегне контакт с противопехотните мини, засяването на минираните селскостопански полета със специална смес от медоносни растения се осъществява с дронове. Пчелите ще бъдат привлечени да събират нектар от тези медоносни растения, а те, за разлика от хората, няма защо да се страхуват от мините.

Събраният мед ще послужи като мощен инструмент за украинските дипломати, които ще представят меда, добит от минните полета по време на своите срещи и международни посещения, предлагайки го като подарък на дипломати и видни общественици по целия свят. За проекта е разработен и специален дизайн за пчелните кошери под формата на предупредителни знаци за опасността от мината.

Проектът се консултира и подпомага от Dronarium Украйна и Съюза на пчеларите в Украйна.
"Този проект ще позволи на Министерството на външните работи да привлече повече внимание към въпроса за руските противопехотни мини на украинска земя и да мобилизира допълнителни ресурси за неговото решаване. Дипломатическите усилия използват всяка възможност за постигане на резултати. Всички творчески и технологични средства са насочени към укрепване на нашата комуникация и бързо изчистване на украинската земя от руски мини и боеприпаси", заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба.

"Силата на идеята се състои в предлагането на практическо решение, за да се гарантира, че полетата няма да останат незасята и в същото време да се подчертае значението на разминирането на нашите територии. Това е въпрос на безопасността на земеделските стопани и тези, които работят на земята, ключов компонент на продоволствената сигурност на Украйна. Разбираме, че проектът е сложен и дългосрочен в реализацията си. Вярваме обаче, че всеки нов етап ще привлича повече внимание от дипломати и общности по целия свят. Очакваме, че това повишено внимание ще допринесе за положителна трансформация на ситуацията", добави Коста Шнайдер, творчески директор на Publicis Groupe Украйна & Чехия + Saatchi & Saatchi Украйна.

Тази година екипът на проекта проведе необходимите консултации с агрономите и Държавната служба за извънредни ситуации, както и подготвителна работа с дронове и тестова сеитба на нивите. Направен е и сайт за предварителна поръчка на мед. През пролетта на 2024 г. проектът ще стартира с пълен капацитет.