Конкурсите изтощават агенциите финансово и психически

Ново проучване разкрива финансовата и ментална цена на конкурсите за агенциите.

от Redlink
Конкурсите изтощават агенциите финансово и психически

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Конкурсите за избор на агенция стават все по-дълги и по-тежки и водят до това, че агенциите стават много по-селективни относно участието си. Това сочи скорошно глобално проучване сред професионалисти в медийните агенции, проведено от глобалните независими медийни съветници MediaSense.

Конкурсът винаги е бил жизненоважен механизъм, използван от клиентите да преразгледат или променят отношенията си с агенциите, с които работят, както и за агенциите да укрепват и да представят своите предложения на силно динамичен и конкурентен пазар.

Сега обаче, в условията на динамично развиващ се медиен пейзаж, където изискванията на клиентите се променят непрекъснато, подобни стратегически конкурси стават все по-сложни и отнемат време на всички страни. Агенциите са принудени да приемат тази реалност, но се отбелязва нарастваща умора от текущото състояние на процеса и желание за повече прозрачност и фокус.

Данните от проучването сочат следното:

86% от респондентите в агенции смятат, че конкурсите са прекалено дълги и изтощителни като разходи

64% смятат, че участието в конкурси нанася вреда върху вътрешната култура на агенцията

54% казват, че явяването на конкурси все повече засяга психичното здраве на служителите

Само с 4/10 точки агенциите оценяват прозрачността на критериите при избора след края на конкурса

Райън Кангисер, управляващ партньорв MediaSense, казва по повод проучването: „Конкурсите все още остават необходимо средство за рекламодателите, за да намерят правилния партньор в лицето на агенция, но това проучване разкрива огромното желание да се развие процесът до такъв, който е по-рационален, практичен и прозрачен. Въпреки че се изкушават да изпробват всичко, рекламодателите трябва да се съсредоточат върху агенционните умения и ценности, които имат значение и да проектират конкурсния процес в съответствие с това.”